keď bao zbadá niekto od nás, najprv ho zarazí očividná podobnosť s jedlami, ktoré pozná z domu. A v podstate má pravdu, pretože bao je vlastne mäsom či inou slanou plnkou plnená buchta, ibaže cesto nie je pečené – aby z neho vznikol chlieb, žemľa či rožok, dokonca ani nie varené, aby z toho boli peľmene – ale parené v bambusových košíkoch na to určených, ktoré cestu dodajú nezameniteľnú chuť aj vôňu.
Od našich parených buchiet sa však okrem chuti odlišuje aj hrúbkou použitého cesta a napokon aj servírovaním, kde bao pripomína skôr zložené mexické tacos než naše maslom obliate buchty, v ktorých sa niekedy poriadna plnka ani nedá nájsť, najmä ak ide o nešťastnice zo závodných kuchýň alebo o zmrazený polotovar.
„Baozi pochádza z tretieho storočia nášho letopočtu a za jeho vznikom je čínsky stratég a vojvodca Zhug Liang.“
Samozrejme cesto, z ktorého sa vyrába malé biele zahnuté uško bao, je na ochutnanie celkom iné, jemnejšie. To preto, že okrem klasického postupu na výrobu parených buchiet – čiže jemného kysnutého cesta chlebového typu – sa do bao buchiet pridáva aj ryžový ocot na zjemnenie a na záver dokonca aj prášok do pečiva, aby už aj tak dosť nadýchané kysnuté cesto ešte dostalo ďalšie krídla a pôsobilo ako obláčik.
Bao pochádza z Číny. Mnohým iste napadne – no jasné, opäť niečo, čo k nim prišlo od nás a len si to pretvorili na svoj obraz. No nie je to pravda. Bao alebo, presnejšie povedané, baozi pochádza z tretieho storočia nášho letopočtu a za jeho vznikom nie je nik iný ako veľký čínsky stratég a vojvodca Zhug Liang, ktorého prezývali aj Spiaci drak. Spolu so známym Sun-c´ patrí medzi najväčších intelektuálov medzi vojvodcami starej Číny.
Obaja sa zaoberali filozofiou vedenia vojny, jej mechanizmami a po sebe zanechali veľmi zaujímavú a dodnes inšpirujúcu literatúru. Spiaci drak dobre vedel, že vojna sa nedá vyhrať s hladným vojskom a že dobré zásobovanie a logistika celej operácie tvorí najväčšiu časť úspešného ťaženia. A tak nečudo, že popri vymýšľaní stratégií si trápil hlavičku aj poľnou kuchyňou. Ako svoje vojsko zasýtiť s čo najmenšími a najskladnejšími zásobami?
O vzniku baa existujú dve legendy. Jedna z nich – tá nudnejšia – hovorí, že malé biele buchtičky plnené mäsom, ktoré vtedy ešte volali mantou, vznikli ako diétne jedlo pre vojakov, čo trpeli ťažkými behačkami pri ťažení v bažinatých krajoch a mali problém v sebe udržať čo i len trochu jedla. Iná legenda sa obracia priamo k názvu mantou – ktoré sa vraj foneticky podobá na slovo s významom „barbarské hlavy“.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.