Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Buchty z Číny: Bao

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Vyzerá to trochu čudne. Biele akoby pootvorené ústočká z kysnutého cesta, pripraveného nad parou, naplnené rôznymi ingredienciami – nakladanou zeleninou, trhaným bravčovým mäsom a bylinkami. To všetko úhľadne naskladané na tanieri alebo podávané len tak do ruky. Bao.

Buchty z Číny: Bao PROFIMEDIA Bao je mäsom či inou slanou plnkou plnená buchta parená v bambusových košíkoch.

keď bao zbadá niekto od nás, najprv ho zarazí očividná podobnosť s jedlami, ktoré pozná z domu. A v podstate má pravdu, pretože bao je vlastne mäsom či inou slanou plnkou plnená buchta, ibaže cesto nie je pečené – aby z neho vznikol chlieb, žemľa či rožok, dokonca ani nie varené, aby z toho boli peľmene – ale parené v bambusových košíkoch na to určených, ktoré cestu dodajú nezameniteľnú chuť aj vôňu. 

Od našich parených buchiet sa však okrem chuti odlišuje aj hrúbkou použitého cesta a napokon aj servírovaním, kde bao pripomína skôr zložené mexické tacos než naše maslom obliate buchty, v ktorých sa niekedy poriadna plnka ani nedá nájsť, najmä ak ide o nešťastnice zo závodných kuchýň alebo o zmrazený polotovar. 

„Baozi pochádza z tretieho storočia nášho letopočtu a za jeho vznikom je čínsky stratég a vojvodca Zhug Liang.“

Samozrejme cesto, z ktorého sa vyrába malé biele zahnuté uško bao, je na ochutnanie celkom iné, jemnejšie. To preto, že okrem klasického postupu na výrobu parených buchiet – čiže jemného kysnutého cesta chlebového typu – sa do bao buchiet pridáva aj ryžový ocot na zjemnenie a na záver dokonca aj prášok do pečiva, aby už aj tak dosť nadýchané kysnuté cesto ešte dostalo ďalšie krídla a pôsobilo ako obláčik.

Bao pochádza z Číny. Mnohým iste napadne – no jasné, opäť niečo, čo k nim prišlo od nás a len si to pretvorili na svoj obraz. No nie je to pravda. Bao alebo, presnejšie povedané, baozi pochádza z tretieho storočia nášho letopočtu a za jeho vznikom nie je nik iný ako veľký čínsky stratég a vojvodca Zhug Liang, ktorého prezývali aj Spiaci drak. Spolu so známym Sun-c´ patrí medzi najväčších intelektuálov medzi vojvodcami starej Číny. 

Obaja sa zaoberali filozofiou vedenia vojny, jej mechanizmami a  po sebe zanechali veľmi zaujímavú a dodnes inšpirujúcu literatúru. Spiaci drak dobre vedel, že vojna sa nedá vyhrať s hladným vojskom a že dobré zásobovanie a logistika celej operácie tvorí najväčšiu časť úspešného ťaženia. A tak nečudo, že popri vymýšľaní stratégií si trápil hlavičku aj poľnou kuchyňou. Ako svoje vojsko zasýtiť s čo najmenšími a najskladnejšími zásobami? 

O vzniku baa existujú dve legendy. Jedna z nich – tá nudnejšia – hovorí, že malé biele buchtičky plnené mäsom, ktoré vtedy ešte volali mantou, vznikli ako diétne jedlo pre vojakov, čo trpeli ťažkými behačkami pri ťažení v bažinatých krajoch a mali problém v sebe udržať čo i len trochu jedla. Iná legenda sa obracia priamo k názvu mantou – ktoré sa vraj foneticky podobá na slovo s významom „barbarské hlavy“.

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite