o tom, aký veľký zástoj má v ázijských kultúrach táto nádherná rastlina, čo sa vždy viac chcela podobať na strom, sa netreba priveľmi rozširovať. Niet hádam jedinej oblasti, kam by neprenikla, napokon, je to o nej pomerne známe – ak ju vysadíme v záhrade, len veľmi ťažko ju udržíme na mieste, z koreňového systému púšťa ďalšie a ďalšie výhonky, až si vydobyje neprehliadnuteľný priestor. A tak nečudo, že bambus nájdeme nielen v záhrade, ale aj v kuchyni, v komore, vo vaku samuraja, v ústach dychára, na nábytku, na stavbe alebo pri písaní. Svoju nezastupiteľnú úlohu dokonca zohral v náboženstve a filozofii. Našťastie už existujú aj exempláre, ktoré rastú v úhľadných a nerozširujúcich sa trsoch, pretože bambus by nás prerástol vo všetkých ohľadoch. No pri nich, neinvazívnych bambusoch, my ľudia od jedla zas prichádzame o to najdôležitejšie, o ich sladučké a šťavnaté výhonky.
Mnohí, čo už ochutnali nejaký ten produkt ázijského bistra, určite prevracajú očami – panebože, to naozaj hovorí o tých mdlých sladkoslaných plátkoch, ktoré nechávame na okraji taniera? Veruže áno. Samozrejme, v lacnejších verziách podávaných v Európe sa používa jeho nakladaná verzia v priemyselne produkovaných konzervách, kde o chuti nemôže byť ani reči. No stačí nájsť dobrú ramenáreň, najlepšie takú, kam sa chodia stravovať Kórejčania či Japonci a človek okamžite pocíti ten rozdiel. Nehovoriac o tom, keď si do Ázie vycestuje a výhonky ochutná tam. Prekvapujúco zistí, že ide nielen o niečo také lahodné a vznešené, ako naša špargľa, ale že v ázijskej kuchyni je tých typov bambusových výhonkov oveľa viac. Nelíšia sa len tým, z ktorého druhu bambusu pochádzajú, ale aj veľkosťou, zberom a spôsobom prípravy. Takže niekde natrafíme na fantasticky šťavnaté ozrutánske srdiečka, inde nám do polievky nasekajú krehké výhonky s púčikmi. Podomácky uvarené a v soli naložené narezané plátky bambusových výhonkov zrazu nerazia po konzerve, ale nádherne voňajú po dreve a cukre. Kto kedysi hrával na klarinete či saxofóne, vie presne, o akú chuť ide – chuť čerstvo nasadeného plátku.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.