napriek tomu, že už od pohľadu vyzerá zdravšie a mladistvejšie, v našej kuchyni tohto parfumovaného gavaliera používame veľmi málo. Sem-tam ho šupneme do nejakých tých dusených mias, možno prívarkov, no aj tak najčastejšie končí ako spolunocľažník všetkých tých bobuliek a klinčekov, čo sa pridávajú do zaváranín.
Je zaujímavé, že nové korenie sa objavuje v zaváracích pohároch rovnako so zeleninou i ovocím. Všade dokáže so sebou priniesť závan exotiky. Je to veru veľký čarodej, pretože či už okorení mäso, alebo dezert, nikto sa netvári, že by v jedle bol nepatričný alebo že sa tam jednoducho nehodí.
Nové korenie akoby bolo doma všade, niekde vystupuje ako bratranec pikantného čierneho korenia a muškátového oriešku, inde si zas za sesternicu berie škoricu či bratsky objíma klinček. A pri všetkých týchto činnostiach vlastne klame telom. Zatiaľ čo pri čiernom, bielom a zelenom korení hovoríme o plodoch jednej a tej istej rastliny, ibaže zbieraných v rôznom stupni zrelosti, pri novom korení ide o úplne odlišný druh. Kým tí prví štyria kraľovali Európe a Ázii do stredoveku a dlho dokonca platili za platidlo – ľudia si čiernym korením splácali dlhy či zaň kupovali domy – nové korenie si spokojne hovelo na úplne inom, zatiaľ neobjavenom kontinente.
„Počas napoleonských vojen si nové korenie vojaci sypali do čižiem, aby sa im v krutej ruskej zime trochu zahriali nohy.“
Pochádza totiž, čuduj sa svete, z Jamajky. Slúžilo tam miestnym obyvateľom podobne ako tá posvätná štvorica v starom svete, no možno ešte viac. Domorodí obyvatelia Karibiku totiž využívali celú rastlinu. Z jeho lesklého dreva si vyrábali nábytok, listy používali do kaší tak, ako my dnes používame bobkový list, no a krásnymi oblými plodmi, ktoré voňali tak omamne a ešte lepšie chutili, si dochucovali svoj ikonický nápoj. Ten tiež čakal na svoje objavenie: kakao.
Navyše ešte zistili, že hnedá zamatová guľôčka, tento dar z nebies, dokáže aj liečiť – varili si z neho odvary na prechladnutie, prášok z bobúľ rozmiešaný s vodou pomáhal na rôzne opuchy a celkovo dokázal účinne prehrievať.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.