dve ikonické jedlá, pri ktorých sa dokážeme nebezpečne zasnívať a hneď po tom intenzívnom rojčení okamžite vymýšľať, ako sa k tej manne nebeskej aj najrýchlejšie dostať: plnená paprika a plnené kapustné listy.
Podľa všetkého to vyzerá tak, že paprika bola v poradí až druhá za zaujímavým, praktickejším a chuťovo výraznejším variantom kapustnej klasiky. Papriky sa predsa tvarovo priam ponúkajú na to, aby ich človek až povrch naplnil niečím fantastickým. Jedinou nevýhodou, a v tomto prípade kľúčovou, je ich sezónnosť. Nedajú sa dobre uchovať. Tam kapustné listy vyhrávajú a treba povedať, že aj vždy vyhrávali na plnej čiare. V sezóne, ktorá sa práve začína, dokázali priniesť jemne sladkastý chuťový akcent, zatiaľ čo cez zimu už naložené ponúkli to isté jedlo v tradičnom sladkokyslom podaní.
Nečudo, že vo viacerých krajinách sa práve holúbky považujú za jedlo veľkých sviatkov – či už ako súčasť štedrej večere, novoročnej oslavy alebo ako tradičné svadobné jedlo.
Odkiaľ však prišla táto pochutina, ktorá opantala polku Európy, konkrétne tú východnú – od juhu až na sever? Odpoveď je pomerne jednoduchá – priniesol ju dotyk s Osmanskou ríšou. Buď sa ju naučili naši predkovia priamo v konfrontácii s tureckou kuchyňou pri rôznych výbojoch a potýčkach alebo opačne – prinášali ju imigranti, ktorí sa dočasne zabudli v Osmanskej ríši a zmes mäsa a ryže, zabalená vo vínnom liste, im tak zachutila, že sa jej neboli ochotní vzdať a doniesli si ju domov.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.