Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.lifestyle
Ako nedoviesť editora na psychiatriu? (o diakritike a formátovaní)

Ako nedoviesť editora na psychiatriu? (o diakritike a formátovaní)

.marian Jaslovský .lifestyle 31.05.2024

Zredigoval som tisíce textov a stretávam sa s tým stále: S chybami diakritiky a formátovania.

Dobré jedlo: Údolie Pádu

Dobré jedlo: Údolie Pádu

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 31.05.2024

Poznáme ho ako lacnejšiu alternatívu staršieho a trochu slávnejšieho bratranca, ktorý sa volá parmezán. Má podobnú textúru, rovnako sa krája, predáva sa v podobných trojuholníkových krajcoch. V čom teda tkvie ten hlavný rozdiel a prečo ho kupovať? Syr grana padano.

Extrémne výkony športovcov a Porsche Taycan prilákali 10-tisíc divákov

Extrémne výkony športovcov a Porsche Taycan prilákali 10-tisíc divákov

.redakcia .lifestyle 25.05.2024

Predposledný májový víkend sa v Šamoríne konali najväčšie triatlonové preteky na Slovensku, The Championship. Medzinárodnú triatlonovú elitu hostil areál X-Bionic, kde o titul šampióna v stredne dlhom triatlone a o prvenstvo v celosvetovom seriály Challenge Family bojovalo viac ako 2 000 športovcov z 55 krajín sveta. A bolo sa na čo pozerať! Náročné preteky si vyžadovali doslova siahnutie na najvyššie limity športovcov, čo zaručilo výborný divácky zážitok.

Dobré jedlo: Dieťa Francúzskej revolúcie

Dobré jedlo: Dieťa Francúzskej revolúcie

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 24.05.2024

Málokto sa nad ním pozastavuje, považuje sa všeobecne za najmilšiu syrovú delikatesu. Majú ho radi malí aj veľkí, pokiaľ nejde o riadne vyzretý originál. Okrúhly chlpatučký biely disk, pôsobí tak nežne, že človek má chuť ho poškrabkať za ušami. Camembert.

Dobré jedlo: Kalábrijský oheň

Dobré jedlo: Kalábrijský oheň

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 17.05.2024

Akoby sa s ňou v poslednom čase vrece roztrhlo. Kamkoľvek človek vkročí, či je to pizzeria, alebo reštaurácia so stredomorským zameraním, je tam a číha na nevedomých a zvedavých. Za nevinne znejúcim slovom, evokujúcim Blízky východ, sa skrýva pasca – nduja (čítame nduja).

Dobré jedlo: Tisíc a jeden nos

Dobré jedlo: Tisíc a jeden nos

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 10.05.2024

Vyzerá ako malá sopka. Dômyselný kónický tvar, dôstojné vyžarovanie. Má v sebe niečo vznešené, tušíme, že do jeho vzhľadu sa vpísali tisícročia. Jeho meno označuje nielen tradičnú prípravu, ale aj samotnú nádobu, v ktorej sa jedlo pripravuje. Tajine (čítame tažin).

Dobré jedlo: Ako naštvať Francúza

Dobré jedlo: Ako naštvať Francúza

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 03.05.2024

Vojdeme do tej najsnobskejšej reštaurácie v Paríži. Usadíme sa podľa etikety, rozprávame ticho a pokojne, aristokrati predsa nezvyšujú hlas. Odmietneme menu, preč s takou taľafatkou! A potom si s úsmevom a zadosťučinením vypýtame na večeru Entrecôte Café de Paris.

Dobré jedlo: Pizza Kanada

Dobré jedlo: Pizza Kanada

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 26.04.2024

Máločo z gastronomického sveta vytvára toľko kontroverzie a emócií ako práve toto jedlo. Jedni ho milujú, ostatní by ho nevzali do úst. Niektorí hovoria o urážke, iní volajú rovno po zákaze. Patrí medzi pochutiny, ktoré dokonca vyvolali diplomatickú roztržku: pizza Hawaii.

Dobré jedlo: Citrón z Tibetu

Dobré jedlo: Citrón z Tibetu

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 19.04.2024

Dnes sa skloňuje skoro v každom menu lepšej reštaurácie. Keď ho nenájdeme ako zaujímavú a záhadnú ingredienciu pri hlavných jedlách, určite si na nás počká pri miešaných nápojoch. V poslednom čase sa s ním roztrhlo vrece. Záhadné yuzu.