napriek tomu, že dnes sa už vyrábajú priemyselne v neuveriteľných množstvách, stále ešte môžeme vo Vietname pred domami na vidieku zahliadnuť dlhé bambusové rohože, na ktorých sa sušia väčšie či menšie tenulinké ryžové kolieska. Vyzerajú, akoby sa miestny umelec rozhodol zachytiť spln mesiaca, no ani s jedným variantom nebol spokojný. A tak človek cestuje krajinou, kedysi plnou bicyklov, teraz už mopedov a odvšadiaľ naňho vyskakujú tieto mesačné miniatúry. Keď k nim podíde, obklopia ho vôňou ryže a tapioky. Práve z týchto dvoch ingrediencií sa totiž ryžový papier vyrába.
Ryžová múka a tapiokový škrob sa zmiešajú v presnom pomere a spolu s vodou vytvoria jemnú kašičku akoby na prípravu palaciniek. Potom sa cesto špeciálnou naberačkou z kokosového orecha nalieva a roztiera na natiahnuté bavlnené plátno nad vriacou vodou. Takto naparené placky sa pomocou paličiek presunú na spomínané vypletané bambusové rohože, kde od nich chytia charakteristickú kresbu. Rohože s krásnymi bielymi mesiacmi sa presunú na slnko, aby tam vyschli a premenili sa na krehké a priam priesvitné papiere. Z rohoží sa zlupujú až vtedy, keď sú vysušené tak, že pod prstami praskajú.
Ryhované mesiace slúžia vo vietnamskej kuchyni ako najpoužívanejšia ingrediencia. Možno sa teraz viacerí z čitateľov začudujú – aká najpoužívanejšia? Do papiera sa balia jarné rolky, tie sa jedia nasurovo alebo vypražené a hotovo. Nedá sa však viac mýliť. Z ryžového papiera sa stal vo Vietname absolútny kult a okrem toho, že každá rodina má svoj úplne unikátny tradičný recept na jeho výrobu a prípravu, Vietnamci s papierom ďalej experimentujú. Vplyvy, ktoré k nim doletia z celého sveta, s radosťou a neúnavnou kreativitou adaptujú. Napokon, sú to duchom obchodníci zvyknutí v cudzine načerpať inšpiráciu, a potom ju doma pretaviť do niečoho nového. A tak vznikajú neuveriteľné kombinácie chutí a postupov, až z toho človeku prechádza zrak. Od prekladaných papierových plátov plnených mäsom na spôsob balkánskeho bureku až po ryžovú pizzu pečenú na grile.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.