na trhu pre veľkoodberateľov je od roku 2017, s veľkým napätím a istou skepsou ju očakávali všetci čokoládoví odborníci a nadšenci. Skôr, ako ju jej objaviteľ švajčiarsko-belgický koncern Barry Callebaut pustil do sveta, už o novej ružovej čokoláde kolovalo zopár zaručených klebiet. Špekulovanie okolo rubínového zázraku podporovala spoločnosť suverénnymi vyhláseniami o revolúcii. Vraj po osemdesiatich rokoch sa konečne v čokoládovom priemysle udeje niečo nové a k horkej, mliečnej a bielej čokoláde pribudne ďalší unikátny druh. Okamžite sa vyrojilo množstvo pochybností o tom, ako tá pritlmená ružová farba vznikla, či náhodou nejde o nejaké prírodné farbivo a či vôbec pôjde o skutočnú čokoládu. Pritom sa akosi pozabudlo, že presne taký istý boj o svoje postavenie musela zviesť približne pred tými osemdesiatimi rokmi čokoláda, ktorú dnes voláme biela. A dopriate jej byť čokoládou bolo až v deväťdesiatych rokoch, aj to s prižmúrenými očami, pretože neobsahuje absolútne žiadny prášok z fermentovaných a následne pražených kakaových bôbov, iba kakaové maslo, cukor a mliečnu zložku. Dohadom okolo ružovej čokolády nepomáhalo ani to, že koncern bol ohľadom jej výroby veľmi skúpy na slovo. Svoj recept na ňu totiž vyvíjal dlhých sedemnásť rokov, dal si ho patentovať, a teraz sa oň nehodlal len tak s hocikým deliť.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.