už pri tom prvom slove – perkelt – sa určite mnohým zarosili oči od dojatia, náhle im zvlhlo v ústach a v hlave sa premotkala myšlienka, čo takto ísť kúpiť nejakú tú smotanu na varenie, aby bola k dispozícii, keď človeku napadne hodiť na panvicu na tenké kúsky nakrájané mäso, orestovať ho na cibuľke, poprášiť ho voňavou mletou paprikou, a tak ďalej a tak ďalej, kým nevznikne čosi, čo dokáže rozvoňať celý dom či byt a v rytme ohnivého čardáša pozvať všetkých k stolu.
Tá vôňa je taká charakteristická, že by sme ju spoznali kdekoľvek na svete, podobne ako to je pri ostatných ikonických jedlách našej spoločnej krajiny – či je to segedín (pravým menom Székelyov guláš), plnená paprika, kapustnica, alebo šošovicová a fazuľová polievka. Vo svete sa tomu hovorí comfort food, u nás domáca strava. Problém však je, že práve pri slove perkelt by nám tá smotana nemala vôbec napadnúť, pretože do pravého pörköltu vôbec nepatrí.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.