jabĺčka sa k nám do Európy dokotúľali pred niekoľkými tisícročiami z Ázie a už tam okolo roku 6500 pred naším letopočtom niekomu napadlo šťavu z nich nechať skvasiť a vyrobiť si z nej mútny nápoj, ktorý ľudstvu pridá na nálade.
Záznamy o tom, že sa tento nápoj skvelo usadil v severnejšie položených končinách Európy, prináša už 60 rokov pred naším letopočtom grécky zemepisec a historik Strabo, ktorý hovorí o skvelom galskom jablčnom víne.
Tam potomkovia Keltov, ktorí preštrádovali strednú Európu, aby sa napokon začali dobre cítiť na jej západnom konci, kultivovali tento trúnok z popadaných plánok podobajúci sa trpkému sirupu, aby si ním napokon získali Rimanov. Tí ho potom s prispením svojich odrôd jabĺk, ktoré väčšinou pripravovali ako dezert či prílohu k bravčovine, zjemnili a roznosili po celom svojom impériu, predovšetkým však v jeho severnejších častiach s chladnejšou klímou.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.