Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prirovnávajú ju k francúzskej galetke či talianskej pizze. Čo je japonská palacinka Okonomijaki?

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Vyzerá ako baretka, na ktorú niekto v poslednej chvíli naniesol károvaný vzor. Inde zas pripomína čudnú hubu, čo sa dvíha spod ihličia kapusty a vôbec nevyzerá ako jedlá. No stačí zobrať paličky, odtrhnúť kúsok, ochutnať a človek je stratený. Okonomijaki.

Prirovnávajú ju k francúzskej galetke či talianskej pizze. Čo je japonská palacinka Okonomijaki? GETTY IMAGES Okonomijaki sa v dnes rozšírenej a obľúbenej podobe začalo v Japonsku predávať počas dru- hej svetovej vojny.

také mladé jedlo, a už dokázalo spustiť toľko vášní. Nehovoríme teraz o slasti, ktorá sprevádza jeho konzumovanie a o vyhladovaných a čudne sa lesknúcich očiach obyvateľov Hirošimy či Osaky, ktorí sa po práci vydajú hľadať tú najlahodnejšiu kombináciu ingrediencií zabalených v jednoduchom cestíčku z pšeničnej múky. 

Hovoríme o rozčesnutom národe, o bipolárnom svete, o dvoch nezmieriteľných táboroch. V tom ľútom boji o najlepšie pripravené okonomijaki sa stretli spomínané japonské mestá – Osaka so svojím svetovo presláveným kuchárskym kansai štýlom a Hirošima. Niekto by mohol namietať, aká to môže byť bitka o jedlo, ktorého názov sám osebe hovorí, že z neho existuje minimálne toľko variantov, koľko je na ostrovoch Japoncov. Okonomiyaki totiž znamená „čokoľvek, čo chcete na grile“.

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite