v japonskej kuchyni sa podľa záznamov riasy vyskytujú už dvetisíc rokov a v ôsmom storočí nášho letopočtu poznajú a pravidelne konzumujú Japonci až šesť druhov. No nie je to len Japonsko, ktoré prepadlo zvláštnej vášni kosiť morské polia a vynášať na hladinu dlhé lesklé pásy či kučeravé hlavy morských rias, aby potom skončili buď ako potrava, alebo aspoň liek.
Niektorí bádatelia tvrdia, že Číňania ich dokonca používali skôr, zhruba tritisíc rokov pred naším letopočtom. No jedno je isté – 600 rokov pred naším letopočtom si tam morské riasy dokázali vytvoriť takú silnú pozíciu, že sa dokonca podávali ako hlavný chod na uctenie si kráľovskej návštevy.
Možno si niektorí myslia, že morské riasy sú výhradne ázijská záležitosť, no ani my v Európe sme sa nenechali zahanbiť a takisto sme načierali do hlbín alebo chodili zbierať na kamenisté pobrežia čudné, soľou nasiaknuté rastliny, ktorým napríklad starovekí Gréci kŕmili dobytok. Istý druh červenej riasy bol v tých dobách dokonca vyhľadávaným farbivom látok.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.