bez tejto čudnej hrčatej vecičky sa nezaobíde hádam žiadna indická domácnosť. Je súčasťou skoro všetkých jedál, veselo sa s ňou šibrinkuje pri slaných aj sladkých delikatesách či dokonca miešaných drinkoch. O jednotlivých koreniacich pastách s chuťami a intenzitou štipľavosti od výmyslu sveta ani nevraviac.
Pokiaľ chceme vo woku rozohrať temperamentný, bezuzdne farebný tanec južnej a juhovýchodnej Ázie a potrebujeme mu dodať silný zemitý tón so sladkokyslými akcentmi, neváhame a siahneme po tejto fantastickej strukovine. Stačí jej málo a zrazu sa jednotlivé chute zjednotia, spoja a začnú si nás omotávať na medovníkovosladkej vlne, ktorá je vyslovene návyková. Marco Polo ho vo svojom cestopise spomína ako tamarandi.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.