sú jedlá, ktoré sa môžu jesť rukami. Koľko radosti dokázalo našim detským dušiam priniesť také obyčajné pečené kuracie stehno! Tá rozkoš: chytiť ho za „paličku“, mávať ním tak, až masť prskala na všetky strany a s chuťou si z neho odhryznúť. Malý človek si vtedy pripadal ako jeho veličenstvo kráľ. Pre dospelých tento stredoveký pocit, ktorý sa končí zababranými, lepkavými a riadne zamastenými rukami, prinášajú pečené či grilované bravčové rebrá.
Mnohí si pri tom tiež pripadajú ako hradní páni. Je v tom niečo divoké a primitívne: zobrať z kôpky naukladaného mäsa svoj diel a doslova ohlodávať kosť. Mnohých asi prekvapí, že konzumácia a príprava pečených či grilovaných rebier nie je až taká stará, ako by sme sa možno domnievali. Pečené a grilované rebrá totiž prišli do módy až začiatkom dvadsiateho storočia. Dôvod je jednoduchý – na to, aby sme ich mohli hocikedy vybrať a upiecť v akomkoľvek množstve, človek potreboval najprv vymyslieť chladničku.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.