Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čedar a veľká syrová revolúcia

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Obrovský smotanový kotúč v lesklom fóliovom obale, vyložený hneď vedľa krájača, či malé kúsky v tvare zarážky do dverí nasekané jedna vedľa druhej v chladničke s mliečnymi výrobkami. Či už sa nachádzame v Amerike, Afrike, Európe, Ázii, alebo Austrálii, všade ho poznajú: čedar.

Čedar a veľká syrová revolúcia

čím to je, že sa tak preslávil, a v podstate neexistuje na šírom svete kút, kde by o ňom nevedeli? Na to je veľmi jednoduchá odpoveď: priemyselná revolúcia. Bol to totiž čedar, ktorý zo všetkých syrov vycítil správne momentum, nasadol v pravú chvíľu na ten správny vlak a nechal sa unášať výdobytkami moderného sveta, poháňaného parou a neskôr elektrinou. 

Jeho domovom je dedinka Cheddar v juhoanglickom Somersete. Na jej konci sa nachádza čedarská tiesňava plná malých jaskýň, do ktorých už nejaké to tisícročie miestni chovatelia dobytka dávajú zrieť syry, ktoré k nim doputovali spolu s Rimanmi. Čedarčania sa ich od nich naučili robiť tak výborne, že zachutili aj kráľom. 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite