hneď na úvod treba povedať, že torta je síce pôvodom nemecká, no nepochádza z Čierneho lesa, ako by sa podľa jej vizáže, ale najmä názvu mohlo zdať. Dokonca ani rodokmeň nemá bohvieako dlhý, pochádza z dvadsiatych rokov dvadsiateho storočia. No za tú necelú stovku liet si vydobyla takú slávu, že sa radí medzi najznámejšie torty na svete a viacerí z nás si dokážu úplne presne vybaviť ten chuťový koncert, keď si z nej čo len kúsoček položia na jazyk. Je taká autentická, že ju spoznáte na kilometre.
Kombinuje tri základné chute: sladkú, kyslú a horkú, no v takej osviežujúcej a dramatickej skladbe, že hneď po ochutnaní vám v hlave zaznie niečo ako Beethovenova deviata s nástupom Ódy na radosť. Najprv len zopár nesmelých výšľapov s troma prvými tónmi a zrazu bác: celý orchester aj so zborom na vás vyletí a vy pozeráte pred seba, bojíte sa nadýchnuť, či vám ten prievan nevybije rovno poistky. Mnohí hovoria, že za celým tým kúzlom stojí jednoduchý trik – alkohol.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.