demikát je unikátom, na svete totiž existuje len veľmi málo polievok, ktorých základom je syr. Navyše, táto je dokonca z ovčieho, jedinečným spôsobom utretého syra – ktorý svetu podarovali prvé slovenské mliekarenské manufaktúry. Vznikli v osemnástom storočí v Detve a Zvolenskej Slatine. Zapojili sa do celosvetového trendu vyrábať mliečne výrobky vo väčších objemoch a zároveň garantovať ich stálosť na trhu, patričnú kvalitu a hygienu. Práve v týchto malých bryndziarňach prišli na to, ako z hrudkovitého ovčieho syra vytvoriť lahodnú a voňavú bielu pastu – bryndzu, ako ju poznáme a s radosťou konzumujeme dnes.
Vraj na samotný technologický postup prišiel zvolenský bryndziar Theodor Wallo a ten potom prebrali aj matadori z veľkovýrobní – Ján Vagač z Detvy či Peter Molec zo Zvolenskej Slatiny. Jednoducho starý tvrdý hrudkovitý syr, ktorý volali po valašsky aj bryndza, začali po novom nasáľať špeciálnym soľným roztokom a mlieť a mliaždiť medzi valcami. Vzniklo niečo, po čom začalo pišťať nejedno srdce priamo vo Viedni, a tak turčianski kupci ju chodili spolu s ostatným ovčiarskym tovarom predávať na Dominikánske námestie v hlavnom meste našej vtedajšej domoviny.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.