dnes sa v reštauráciách holduje skôr iným, jednoduchším prípravám dobre vyzretých hovädzích mias. Chateaubriand má zrejme najväčšiu slávu za sebou. No treba povedať, že trvala niekoľko storočí a kúpal sa v nej skoro celý svet. Chateaubriand kraľoval všetkým opulentným hostinám, diplomatickým stretnutiam či kráľovským návštevám. Bol považovaný za zlatý štandard vysokej kuchyne, o čom svedčí aj pomerne rozsiahle miesto v biblii všetkých labužníkov – gastronomickej encyklopédii Larousse gastronomique, dôkladná analýza jeho prípravy v kuchárke zostavovanej Augustom Escoffierom, ktorá sa považuje za kodifikačnú pre francúzsku kuchyňu, no a v neposlednom rade aj samotnou polemikou či skôr vzrušenou debatou o tom, čo to ten Chateaubriand vlastne je, ako sa pripravuje a najmä, ako vznikol. Tá je, samozrejme, najzaujímavejšia, pretože obsahuje mnohé protirečenia, klebety a dokonca aj kuchársky súboj. Ale všetko po poriadku.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.