Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Novým prezidentom USA sa stal Donald Trump. Slobodný svet, vrátane Európy, tak čelí novej výzve.

Som tam, šalát z raja

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

V miske či na tanieri ležia lesklé, podozrivo zdravo vyzerajúce bielo-zelené rezance. Našinec tuší, že je to asi nejaká nastrúhaná zelenina, jednoduchá príloha k mäsu, a preto veľa od toho nečaká. Chyba. Láska na celý život: som tam.

Som tam, šalát z raja GETTY IMAGES Či už je to som tam alebo tam som, znamená to vždy to isté – a síce „rozdrvené kyslé“.

áno, dobre čítate, nie je to chyba, naozaj sa tak tento najznámejší šalát juhovýchodnej Ázie volá. A chutí rovnako hravo. Ak ho ochutná Slováčisko, uveličený z toho, že niečo môže mať taký rýdzi slovenský názov a pri tom kochaní sa  aj trochu pozabudne, môže ho ten šalát pekne preplieskať. On sa totiž naozaj s vami hrá: najprv vás naláka na jemne kyselkavé tóny nezrelej papáje, potom vás objíme rafinovanou chuťou limetky a palmového cukru, neskôr poriadne zarosí ústnu dutinu hutnou umami – za čo môže rybia omáčka, aby vás nakoniec preplieskal ako malého chlapca šialeným ohňom šľahajúcim od koreňa jazyka po podnebí až k perám. Cítite, ako vám pomaly a nezadržateľne oči vybiehajú z jamôk, líca sa zafarbujú do karmínova, na sluchách pulzuje žila a pokožka chytá vlhký film. S vyľakaným výrazom pozeráte okolo seba, zachytávate pobavené pohľady okoloidúcich a okolo sediacich domorodcov. Prežúvate, jemne kvílite, no nie je to bolesť. Je to rozkoš. Pretože hneď ako prehltnete, pozorujete vlastnú ruku, ako napriek protestom všetkých vašich buniek, načiera z misky ďalšie sústo a nesie ho k vašim ústam. Vy nechcete, no on vám aj tak s hukotom o chvíľu radostne z úst dá jasný signál: som tam!

Poznajú ho v Thajsku, Kambodži, Vietname, skrátka, v celej juhovýchodnej Ázii, no svoj domov má v jedinej krajine bez prístupu k moru, no o to krajšej a exotickejšej: v Laose. Tam, kde sa ohromujúce kopce a divá džungľa striedajú s veľkolepým Mekongom a gýčovými tyrkysovými vodopádmi, niekomu z miestnych domorodcov napadla myšlienka nečakať na to, kým papája dozreje, ale ju jednoducho ochutnať takú zelenú. Nakrájal ju on teda na  tenké pásiky, pridal ďalšie miestne ingrediencie a začal do tej nešťastnice mlátiť. Tenké prúžky kyselkavej papáje uvoľnili šťavu a skrehli. Vynálezca svoje dielo ochutnal a hneď vedel, koľká bije. A keďže žil v trópoch a tam sa veci vedia veľmi, ale veľmi rýchlo pokaziť, šupol ešte do zmesi peknú hrsť tých najštipľavejších papričiek. Svoj šalátik potom nechal ochutnať svojim blízkym aj vzdialeným a bol to úspech. 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite