Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

S cisárskou kožou na trh

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Šťavnaté kúsky tmavého mäsa, z ktorých sa jemne parí. Na sebe majú poukladané chrumkavé, celkom tenké striešky, lesknú sa na slnku ako bronzové ozdoby starovekého brnenia. Podáva sa najrafinovanejšia pochúťka čínskej kuchyne: pekinská kačica.

S cisárskou kožou na trh Getty Images Pekinská kačka sa servíruje zásadne pred hosťom a kuchár či čašník musí mať na to zvláštny výcvik.

stará legenda hovorí, že táto aristokratická pochúťka vznikla priamo na cisárskom dvore. Príbeh je to takmer rozprávkový: cisár dal vyhlásiť súťaž. Kto mu navarí to najlepšie jedlo, stane sa jeho osobným kuchárom, čo v tých dobách znamenalo pomaly miesto ministra. So správou o kuchárskej súťaži sa rozbehli hlásnici po celej Číne a o niekoľko mesiacov sa na cisárskom dvore stretli všetci kuchári ríše. Varili tie najvyberanejšie delikatesy, no cisárovi zachutila len jedna: obzvlášť vypečená kožka z kačice. Víťaz získal miesto dvorného kuchára a z jeho kačice sa stalo jedlo vyhradené len pre obyvateľov zakázaného mesta. Toľko legenda. 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite