nie je od nás, ale poznáme ho dôverne. Až tak, že je skoro každý deň na nejakom tom menu závodnej jedálne. Plnený kurací rezeň, ktorý celý svet pozná pod názvom kyjevské kurča.
Dnes sa toto jedlo považuje za bežné, niektorí snobi šmrncnutí malomestom ním dokonca ostentatívne pohŕdajú: veď čo je na tom, naplniť vyklepané kuracie prsia, zarolovať, obaliť v trojobale a vypražiť na oleji? Nuž, v čase ich vzniku šlo o prevratnú novinku, ktorá prevalcovala zaužívané chute. A že pri tejto lahôdke ide v prvom rade o chuť, svedčí práve to, ako si kyjevské kura neustále drží pozície v ponuke bistier a reštaurácií. Kedysi sa síce podávalo výhradne na dvoroch aristokracie a mestskej smotánky, no dnes je už dostupné aj pre bežného človeka hľadajúceho sýte a chuťovo výdatné jedlo. To mu okrem neodolateľnej kombinácie šťavnatej kuraciny a maslovej plnky na jazyk prinesie aj chrumkavú korunu vypraženého trojobalu, čo sa v našich končinách, trvalo poznačených tradíciou viedenského rezňa, vždy ráta.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.