mnohí sa možno budú čudovať, niektorí dokonca aj pohoršovať, no nedá sa nič robiť, treba ísť s pravdou von: mriežkovaná vafľa, tá kráľovná pokútnych stánkov rýchleho občerstvenia tajomne zaparkovaných v temných uličkách, vždy vtesnaná medzi hranolky a kukuricu, sa zrodila z hostie. Áno, je to tak. Priamo z posvätnej oblátky, ktorá sa počas omše mení na telo Kristovo. Slabším povahám necháme trochu času na otrasenie sa a povieme si, že hostia, tenký kruhový kreker z vody a múky, pečený medzi dvoma železnými platňami, má svoj pôvod v starovekom Grécku a volal sa obelios. Bol to praktický nekvasený chlieb, ktorým sa zajedali drobnosti. Mal, pochopiteľne, väčší priemer ako sú dnešné hostie, natieral sa zvyčajne medom alebo syrom. Pripomínal naše sviatočné oblátky, no bol celkom bez cukru. Napokon, obelios a oblátka majú rovnaký slovný základ.
Malé oblátky, ktoré kresťania využívali pri svojom sprítomňovaní Poslednej večere, boli v ranom stredoveku čoraz žiadanejším artiklom, preto nečudo, že začali vznikať špeciálne cechy na ich výrobu.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.