v prvom rade treba spomenúť, že je omnoho pikantnejšie ako akákoľvek naša štipľavá paprika mletá len tu neďaleko v Békešskej Čabe či Slovenskom Komlóši. Kajenské papričky sú totiž až desaťkrát štipľavejšie ako ich temperamentný brazílsky bratranec jalapeño a to je už čo povedať. Práve preto sa odporúčajú používať veľmi striedmo, len ako milý, temer rozprávkový červený poprašok. Málokedy však nájdeme v kajenskom korení výhradne čili papričku, ktorá sa tak aj nazýva. Väčšinou je to sušená a namletá zmes viacerých jej kamarátok s rôznymi menami. No vždy ide výhradne o malé červené podlhovasté a diabolsky pikantné kamarátky. Mnohí si teraz povedia – no dobre, ale aký je potom rozdiel medzi bežným mletým čili a kajenským korením?
Nuž, v takzvanom sušenom a mletom čili je tých papričiek naozaj veľmi veľa rôznych druhov – zelené, bordové aj červené, ale nielen to, často sa k nim pridá aj sušený cesnak či horčičné semeno. Chuť klasického mletého čili korenia je teda omnoho drsnejšia, rovnako ako jeho textúra: čili je v ňom namleté nahrubo a nezriedka v ňom vidíme voľným okom biele paprikové semienka. Pri kajenskom korení je to presne naopak, čím je drahšie, tým viac ide o jednodruhové korenie, pripravené výhradne z ročných čili papričiek typu cayenne. Navyše je vždy pomleté veľmi najemno, takže niekedy pri dochucovaní konzument prach ani nevidí a potom sa veľmi čuduje, ako jeho jedlo radikálne spikantnelo.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.