keď sa človek vyberie do Japonska, nemôže obísť Kjóto. Staré cisárske mesto s jedinečnou architektúrou a atmosférou. No nesmie ho vynechať nielen z dôvodu jeho uchvacujúcej krásy a komótneho, rozjímavého tempa života v priľahlých zenových svätyniach, záhradách a kláštoroch. Kjóto je aj tisícročné mesto s rozvinutou tradíciou kultivovania rôznych nikdy nevidených a nevídaných zelenín. Kroky každého poučeného a nadšeného gastroturistu či gourmeta preto musia po Osake, ktorá sa považuje za mekku japonskej gastronómie, navštíviť aj Kjóto. Iba tam ochutná niečo, čo naozaj ešte nikdy nejedol.
Niektoré z výpestkov a novo vyšľachtených šalátov, kapustičiek či reďkoviek totiž mesto nikdy neopustia, pretože zenoví mnísi, ktorí nové zeleniny pestujú, ich zo svojich záhrad neradi púšťajú čo i len na výlet do Tokia. A práve preto sa celá vegánska či lepšie povedané zenová gastronómia sústreďuje práve tam a všetci, ktorí si chcú vychutnať stáročnú japonskú bezmäsitú kuchyňu shojin ryori, plnú neuveriteľnej vynaliezavosti, cestujú do Kjóta.
Takéto unikátne zeleniny sa volajú kyo yasai.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.