na týchto miestach sa pravidelne stretávame s rôznymi legendami, klebetami a fámami o jedlách, ktoré tvoria naše spoločné kultúrne dedičstvo. Niektoré jedlo ich má zviazané s náboženstvom a legenda o ňom je len jedna, zato biblická, iné ich má zas neúrekom, podľa toho, ako dlho putovalo storočiami z krajiny do krajiny, z kontinentu na kontinent a každý si ho chcel prisvojiť.
Hamburger je však aj v tejto súťaži suverénom: okolo jeho vzniku existuje toľko legiend, že by pokojne zaplnili všetky stránky tohto týždenníka, ba možno by to ešte chcelo nejakú špeciálnu prílohu. Najviac príhod sa viaže k Spojeným štátom, neexistuje hádam jeden-jediný ich kút, kde by nejaký Joe či „Old Dave“ nehodil vypražený mletý hovädzí steak medzi dva kusy chleba. Všetky príhody však spája jedna okolnosť: nápad sa vždy udial na výročnom trhu či výstave a vychádzal z nutnosti predať takzvaný hamburský steak tak, aby si ľudia nezamazali prsty, keď sa budú prechádzať pomedzi stánky a predajne.
Taká istá okolnosť sa vyskytuje aj pri príhodách z Južnej Ameriky, ktorá sa tiež hlási pri vzniku hamburgera rázne o slovo. Jedine Európa si hudie svoje: hamburger vznikol v Hamburgu a predával sa v prístave námorníkom a lodným robotníkom ako žemľa s hovädzou alebo bravčovou fašírkou plus nejaká tá kyslá uhorka či sauerkraut.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.