pozná ho skoro každý: menší či väčší kus čudne zakrúteného pečiva. Jeho tvar nás sprevádza od detstva, vyskytuje sa hádam v každej rozprávke. Ak v nej figuruje postava šikovného pekára, určite má pred svojím obchodíkom vývesný štít práve v tvare praclíka. Jeho tvar sa nemenil celé storočia. Predával sa na trhoch, predovšetkým na tých výročných, okolo ktorých sa vyskytovali kresťanské sviatky a s nimi spojený pôst.
Prísne kresťanské pravidlá v oblasti stravovania sú veľkým zdrojom kuchárskej inšpirácie a často môžu za nepreberné množstvo gastronomických vynálezov, ktoré patria do nášho kultúrneho dedičstva. Praclík, čiže mäkké slané pečivo umiesené len z vody, múky a soli, ktoré sa trošku nakyprí starodávnym kypridlom – lúhom, je jedným z nich. Mnohí odborníci však upozorňujú, že takýto pokrútený chlieb sa mohol pripravovať už u Keltov pri vzývaní bohyne úrody Sirony, a preto nečudo, že najväčší výskyt praclíkov na štvorcový meter nájdeme najmä v severnom Francúzsku a južnom Nemecku.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.