gurmánstvo francúzskeho diktátora a dobyvateľa je dobre živenou legendou. Napoleon si totiž na stravu až tak nepotrpel a už vôbec sa o ňom nedá hovoriť ako o gurmánovi, aspoň nie v takom zmysle, ako toto pomenovanie prisudzujeme skladateľovi Rossinimu, vojvodcovi Luculovi či herečke Eleonore Duseovej.
Poväčšine jedol v chvate a veľmi jednoduché jedlá. Jeho kuchári museli byť z neho nešťastní, veď ich napokon za deväť rokov vystriedal desať. Bol mimoriadne vyberavý, najmä čo sa týka chleba, no v ostatných chodoch išlo o nepopierateľnú nudu. Veď posúďte: najradšej zo všetkého mal jednoduchú zemiakovú polievku a varenú hovädzinu.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.