Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kurča Marengo: Šťastné jedlo Napoleona

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

O mnohých známych osobnostiach vieme, že boli mimoriadni gurmáni a často stoja za vznikom rôznych nových jedál. Medzi ne sa občas snaží niekto prepašovať aj takých, ktorí si to až tak nezaslúžia, veriac, že ich to poľudští. Napríklad Napoleona.

Kurča Marengo: Šťastné jedlo Napoleona GETTY IMAGES Kurča Marengo s talianskou omáčkou, vajíčkom a rakmi vzniklo priamo v kuchyni Napoleonovho kuchára Dunanda v roku 1800.

gurmánstvo francúzskeho diktátora a dobyvateľa je dobre živenou legendou. Napoleon si totiž na stravu až tak nepotrpel a už vôbec sa o ňom nedá hovoriť ako o gurmánovi, aspoň nie v takom zmysle, ako toto pomenovanie prisudzujeme skladateľovi Rossinimu, vojvodcovi Luculovi či herečke Eleonore Duseovej. 

Poväčšine jedol v chvate a veľmi jednoduché jedlá. Jeho kuchári museli byť z neho nešťastní, veď ich napokon za deväť rokov vystriedal desať. Bol mimoriadne vyberavý, najmä čo sa týka chleba, no v ostatných chodoch išlo o nepopierateľnú nudu. Veď posúďte: najradšej zo všetkého mal jednoduchú zemiakovú polievku a varenú hovädzinu.

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite