tie najlepšie veci z talianskej kuchyne sú vždy tie najjednoduchšie. Veď si len zoberme také spaghetti alio e olio (olej a cesnak), ktoré kraľovali letným ľahkým jedlám pred desiatimi rokmi a stále sa držia na popredných priečkach objednávok v talianskych reštauráciách po celom svete. Obyčajný, jemne orestovaný cesnak na kvalitnom olivovom oleji, trošku vody z cestovín, samotné špagety, premiešať a je hotovo. Nič prepiate, žiadna francúzska dráma či hystéria, len jednoduchá, vycizelovaná chuť.
Podobne sú na tom aj cestoviny cacio e pepe (syr a korenie). Sú podstate s alio e olio pokrvní príbuzní – napokon, svedčí o tom podobne kusý názov. A rovnako nezameniteľne narábajú s jednoduchými ingredienciami, ktoré sú pre Taliansko charakteristické. Chuť týchto cestovín si človek jednoducho zapamätá na celý život. Taliani k tomu dodávajú, že pravdepodobne ide o najstarší recept na talianske cestoviny vôbec.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.