Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fettuccine alla Alfredo – maslo na zlate

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Písali sme tu o rôznych talianskych jedlách z cestovín a pri všetkých sa použitie masla či smotany spomínalo ako smrteľný hriech. Kde sa potom vzala móda vytvárať husté, smotanové omáčky a servírovať ich hosťom? Môžu za to fettuccine Alfredo.

Fettuccine alla Alfredo – maslo na zlate GETTY IMAGES Fettuccine Alfredo: Do základných cestovín so syrom na záver sa ešte prudko vyšľahá extra porcia masla.

recept na tieto cestoviny vznikol priamo v Ríme a o tom, ako to celé prebiehalo, vieme skoro všetko. Len málo jedál má minúty okolo svojho vzniku natoľko zmapované, ale niet sa čo čudovať – prvýkrát uzreli svetlo sveta v temperamentnej rodine kuchára, navyše vo vyhrotenom období, ktoré ostáva navždy v živej pamäti. A aby toho nebolo málo, z cestovín alla Alfredo alebo len skromne Alfredo sa po čase stala taká legenda, že skoro každý, kto ich v Ríme ochutnal – a mohol ich ochutnať len na dvoch miestach – dostal k nim aj podrobný popis toho dňa, kedy sa to stalo. 

Mladý kuchár Alfredo di Leilo začal v roku 1892 pracovať v reštaurácii svojej mamy Angeliny na Piazza Rosa v Ríme. A práve v kuchyni tejto reštaurácie v roku 1908 vymyslel svoje fettuccine al triplo burro, čiže s trojitým maslom. Pôvodne ich podával len svojej manželke, ktorú chcel týmto prinútiť trochu viac jesť po pôrode ich syna Armanda. Trik spočíval v tom, že do základných cestovín so syrom na záver ešte prudko všľahal extra porciu masla. Z cestovín sa teda stala nadýchaná pochúťka, ktorá chutila nielen jeho manželke. 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite