recept na tieto cestoviny vznikol priamo v Ríme a o tom, ako to celé prebiehalo, vieme skoro všetko. Len málo jedál má minúty okolo svojho vzniku natoľko zmapované, ale niet sa čo čudovať – prvýkrát uzreli svetlo sveta v temperamentnej rodine kuchára, navyše vo vyhrotenom období, ktoré ostáva navždy v živej pamäti. A aby toho nebolo málo, z cestovín alla Alfredo alebo len skromne Alfredo sa po čase stala taká legenda, že skoro každý, kto ich v Ríme ochutnal – a mohol ich ochutnať len na dvoch miestach – dostal k nim aj podrobný popis toho dňa, kedy sa to stalo.
Mladý kuchár Alfredo di Leilo začal v roku 1892 pracovať v reštaurácii svojej mamy Angeliny na Piazza Rosa v Ríme. A práve v kuchyni tejto reštaurácie v roku 1908 vymyslel svoje fettuccine al triplo burro, čiže s trojitým maslom. Pôvodne ich podával len svojej manželke, ktorú chcel týmto prinútiť trochu viac jesť po pôrode ich syna Armanda. Trik spočíval v tom, že do základných cestovín so syrom na záver ešte prudko všľahal extra porciu masla. Z cestovín sa teda stala nadýchaná pochúťka, ktorá chutila nielen jeho manželke.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.