narodil sa v Kodani dánskej mame a juhoslovanskému otcovi s albánskymi koreňmi ako jedna z dvojičiek. Rodina sa rozhodla svoje deti vychovávať v otcovom rodisku, v meste Tetovo, ktoré sa nachádza v dnešnom Severnom Macedónsku. Až do vypuknutia vojny v Juhoslávii, keď sa zase vrátili naspäť do Kodane, René trávil svoju mladosť v tuhom a silnými chuťami zadúšajúcom balkánskom objatí. Dodnes spomína, že ho práve toto obdobie najviac formovalo a neskôr inšpirovalo pri vytváraní svojho vlastného kuchárskeho jazyka, ktorým nanovo zadefinoval niečo, čomu sa dnes všade vo svete hovorí severská kuchyňa. Dovtedy bol tento pojem synonymom fádnosti a niekedy vyznieval až posmešne. Francúzi si pri ňom určite neodpustili pustiť popod fúzy zopár frkov o švédskych guľkách a dánskych sleďoch.
Vtipkovanie ich však prešlo hneď po tom, ako tri roky po založení svojej reštaurácie pod dnes už svetoznámym názvom Noma, začal Redzepi figurovať medzi najväčšími kuchárskymi talentmi a samotná Noma sa vyšvihla medzi tridsať najlepších reštaurácií sveta.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.