Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.lifestyle
Dobré jedlo: Ako obrázok

Dobré jedlo: Ako obrázok

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 01.12.2023

Vyzerá ako ručne maľované. Je to mäso, no klame telom. Býva zázračne popretkávané bielym žilkovaním ako nejaký vzácny orientálny mramor. Plátok mäsa je na dotyk nezvyčajne krehký a poriadne schladený. Pri dotyku rukou sa totiž začne jemne rozpúšťať. Wagyu.

Dobré jedlo: Vegánsky kaviár

Dobré jedlo: Vegánsky kaviár

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 24.11.2023

Možno ste ho už niekde videli. Vyzerá ako rybie ikry, no je machovo zelenkavé a nesmierne ligotavé. Iným zas pripomína quinou, no táto japonská rastlinná pochutina na rozdiel od nej v ústach lahodne praská. Najnovší objav vysokej kuchyne – tonburi.

Dobré jedlo: Ligot z Havaja

Dobré jedlo: Ligot z Havaja

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 16.11.2023

Každý ju už raz jedol či zazrel v obchode. Možno nevedel presne, o čo ide, no ak sa nejaké jedlo označilo ako ázijské, bolo grilované, lesklé a chutilo trošku medovo či karamelovo, môžeme sa staviť, že to bolo práve vďaka omáčke teriyaki.

Existuje národné menu?

Existuje národné menu?

.marian Jaslovský .lifestyle 10.11.2023

Dankov výšplech o slovenskom národnom menu samozrejme nestojí za komentár, ale možno je to dobrý dôvod pozrieť sa zbežne na tradície stravovania na našom území.

Dobré jedlo: Lampióny, lampióny

Dobré jedlo: Lampióny, lampióny

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 10.11.2023

Nikdy nechýbali v babičkinej záhrade a ani v prečudesných jesenných aranžmánoch vo vázach na parapetách základných škôl či na rôznych tematických nástenkách. Červené lampáše na chabých vetvičkách zvoniace vo vetre. Málokto z nás vedel, že sa dajú aj jesť. Machovky.

Dobré jedlo: Čierne hody

Dobré jedlo: Čierne hody

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 03.11.2023

Sú ingrediencie, o ktorých by sme niekedy radšej nič nevedeli. Mnohí dodnes netušia, že klobásky sa plnia do vypratých čriev alebo že do tlačenky sa dávali napríklad aj uši. Najväčšie emócie však ako ingrediencia odjakživa vzbudzovala krv.

Michelin: Jazda ku gastrozážitkom

Michelin: Jazda ku gastrozážitkom

.bibiána Kristína Danitová .lifestyle .lifestyle 27.10.2023

Písal sa rok 1920. Svet sa už otriasol z hrôz 1. svetovej vojny, hospodárska kríza bola v nedohľadne a ľudia boli hladní po príjemných zážitkoch. Slovo „hladní“ je v našom príbehu dôležité, pretože k slovu sa začala dostávať zážitková gastronómia. Teda spôsob stolovania, ktorý neslúži len na uspokojovanie základných potrieb, ale poskytuje komplexný zážitok.

Dobré jedlo: Stredovek neskončil

Dobré jedlo: Stredovek neskončil

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 27.10.2023

Pre toho, kto smúti za grilovacou sezónou a straší svojich blízkych, že v grilovaní bude napriek počasiu pokračovať aj na zazimovanej terase, máme dobrú správu. Existuje nástroj, ktorý ho pri tom dokáže poriadne zahriať: je ním flambadou (čítame flambadú).

Všetko dobré, cestoviny! (+ výber z rubriky Dobré jedlo)

Všetko dobré, cestoviny! (+ výber z rubriky Dobré jedlo)

.marian Jaslovský .jozef Koleják .lifestyle 25.10.2023

Dnes si pripomíname medzinárodný deň cestovín, ktorý vznikol v roku 1995 na kongrese, ktorý sa konal v Ríme za účasti viac ako 40 výrobcov z celého sveta. Založili na ňom International Pasta Organisation.

Dobré jedlo: Škriatok z Bangoru

Dobré jedlo: Škriatok z Bangoru

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 20.10.2023

Čiernohnedé nevábne kúsky. Polihujú si na podnose a nenápadne vyčkávajú na svoju obeť. Kto ich pozná, siaha rovno po nich. Dobre vie, že ho čaká šialená jazda na chrbte trstinového cukru a horkej čokolády. Všade ich poznajú ako brownies.