mnohí si myslia, že lyofilizované, teda mrazom sušené, ovocie je najnovším vynálezom vedy a techniky. Samozrejme, ako to už v našej rubrike a vo svete kulinárstva chodí, katastrofálne sa mýlia. Človek s mrazom experimentuje už pekných pár tisícročí.
Veľmi rýchlo zistil, že mäso či iné potraviny si v mraze dlhšie udržia svoju životnosť. Takisto prišiel na to, že pomalým vymrazovaním vody vie zo slabučkého piva či vína urobiť poriadne silný alkoholický nápoj. To všetko však boli pokusy s mrazom, ktorý potraviny menil. Mäso bolo po rozmrazení tuhšie, ovocie spľaslo a zmäklo, pivo bolo hustejšie.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.