mnohí si myslia, že ide o tradičnú japonskú pochúťku, no znova ide o klasický príbeh jedla, ktoré sa prisudzuje tomu, kto ho najviac rozšíril do sveta. Podobne je na tom napríklad Taliansko s pizzou – obložený posúch pečený v kamennej peci vymysleli už v 6. storočí pred naším letopočtom Peržania. Lenže tí o ňom nevedeli tak básniť, radšej sa zaujímali o to, ako poraziť na hlavu Grékov, takže z gastronomickej slávy nebolo nič.
Podobne sú na tom taštičky gyoza. V Japonsku si ich začnú pýtať až vojaci, ktorí sa vracajú zo svojich výletov v Číne počas druhej svetovej vojny. Taštičky sa uchytili, dokonca dostali okrem japonského názvu aj novú ingredienciu – cesnak – a vyrazili do sveta. Dnes tieto mäsom a kapustou plnené pirohy zaliate v jednoduchej omáčke zo sójovky a ryžového octu nájdeme pomaly na každom letnom hudobnom festivale a aj v najzapadnutejších ázijských bistrách.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.