Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Thajské národné – pad thai

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Niet takej možnosti, že by ho človek potulujúci sa po juhovýchodnej Ázii neochutnal. A nielen tam. Opekané rezance s rôznymi mäsovými či zeleninovými zložkami za sprievodu troch výrazných koreninových prísad už nájdeme hádam v každom kúte s rýchlym občerstvením. Pad thai.

Thajské národné – pad thai GETTY IMAGES Opekané rezance pad thai znamená v preklade doslova pražené jedlo.

myšlienka národných jedál je veľmi mladá. Súvisí s kultúrnym obrodením jednotlivých národov. Politici a buditelia pri presadzovaní národnej myšlienky potrebovali symboly. Popritom zistili, že ľudí nezbližuje len spoločný osud, jazyk, pieseň či náboženské presvedčenie, ale najmä to, čo živí ich telesnú schránku – jedlo a spôsob jeho prípravy. A tak si často vybrali nejaké typické jedlo, ktoré prehlásili za národné – také, ktoré charakterizuje spôsob života v tom danom kúte sveta. 

Zvyčajne šlo o nejaké notoricky známe jedlo v danej lokalite, ktoré nenájdeme nikde inde. Pri thajských pražených rezancoch pad thai to však bolo naopak. Vznikli práve preto, aby sa národným jedlom stali.

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite