slovíčko nori v Japonsku kedysi označovalo všetky riasy, nielen tento jediný druh, ktorý dnes používame pri balení suši či ako ozdobu do polievok a na ryžu. Po čase si však Japonci uvedomili, že už tých rias majú v jedálničku toľko, že by bolo dobré ich začať odlišovať. No a staré slovíčko nori napokon prischlo tej, ktorú obyvatelia zeme vychádzajúceho slnka jedia najdlhšie. Ide o druh červenej riasy, ktorá po vysušení zmení svoju farbu na temne zelenú a ligoce sa na tanieri. Práve tá sa vraj na jedálničku ostrovanov vyskytovala už pred dvomi tisícročiami. Samozrejme, nie v podobe, ako ju poznáme dnes. Červená riasa bola považovaná dlhé stáročia za delikatesu, no zbierala sa veľmi komplikovane a bolo jej vždy málo. Človek si musel počkať na výraznejší odliv pri členitom skalnatom pobreží, a potom rýchlo nabehnúť ku skalám posiatym červenými riasami, ktoré pripomínali vypĺznutú bradu šogúna. Riasy holými rukami vytiahnuť zo skalnatých ostrých škár a zber ukončiť rýchlo, aby sa človek stihol bezpečne vrátiť späť, kým ho od brehu neodrezala voda.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.