Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fuet – katalánsky bič

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Niekto ich má rád paprikové a poriadne mazľavé, ako ich robia dolnozemskí Slováci vo Vojvodine, iný zas štipľavé tak, že stačí koliesko a môže pľuť oheň. Niekto však dá prednosť štíhlej, bielou plesňou potiahnutej klobáske s poetickým menom fuet.

Fuet – katalánsky bič GETTY IMAGES Fuet je súčasťou klasických katalánskych tapas, ale aj hocijakej studenej misy po celom svete.

pochádza zo severovýchodného Katalánska a patrí podľa všetkého medzi najmladšie klobásky, ktoré na tento svet priniesol Pyrenejský polostrov. Stále je to však v podstate starý matador, pretože výroba klobás a sušeného mäsa bola pre tento polostrov typická. Dokonca sa tak trochu považuje za jej kolísku. Samozrejme, len na európskom kontinente, pretože história klobásy siaha až k Sumerom či Babylončanom. 

Totiž aj hrdí Rimania, ktorí sa výrobou klobás zaoberali pomerne náruživo a vážne, museli uznať – a tie uznanlivé zmienky v ich spisoch nachádzame –, že iberskí mäsiari sú na kontinente niečo výnimočné. 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite