Vypočujte si audio nahrávku
pochádza zo severovýchodného Katalánska a patrí podľa všetkého medzi najmladšie klobásky, ktoré na tento svet priniesol Pyrenejský polostrov. Stále je to však v podstate starý matador, pretože výroba klobás a sušeného mäsa bola pre tento polostrov typická. Dokonca sa tak trochu považuje za jej kolísku. Samozrejme, len na európskom kontinente, pretože história klobásy siaha až k Sumerom či Babylončanom.
Totiž aj hrdí Rimania, ktorí sa výrobou klobás zaoberali pomerne náruživo a vážne, museli uznať – a tie uznanlivé zmienky v ich spisoch nachádzame –, že iberskí mäsiari sú na kontinente niečo výnimočné.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.