tieto krvavočervené cestoviny prekvapujúco patria medzi taliansku klasiku. Nie sú síce také staré ako amatriciana či arrabiata, dokonca aj mladučké uhliarske špagety sú zhruba o dvadsať rokov staršie. Napriek tomu si však získali srdcia Talianov. Považujú sa za pevnú súčasť ponuky omáčok, ktoré sa podávajú k vrúbkovaným rúrkam penne alebo rigatoni. Dokonca podobne ako o carbonara, ktoré vznikli v New Yorku, sú ochotní svätosväte tvrdiť a zaprisahávať sa, že je to recept výsostne taliansky. Napriek tomu, že už v názve niečo nehrá. A my veľmi dobre vieme čo. Čo tam, preboha, robí tá vodka?
Samozrejme, ako to už okolo jedál – a špeciálne tých talianskych – býva, existuje okolo penne alla vodka obrovské množstvo zaručených historiek a povedačiek, ako to celé bolo, kde to vzniklo a kto vôbec dostal ten geniálny nápad hodiť do restovaných olúpaných rajčín stogram vodky. Nuž, ak by sme mali použiť obyčajnú logiku s ohľadom na to, ako vznikli iné legendárne recepty, buď tam to decko spadlo niekomu rovno pri štrnganí a už to nechal tak, lebo nebol v stave začať variť všetko od začiatku, alebo niekto robil amatricianu či arrabiatu a nemal doma víno.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.