prvú zmienku o tomto šarmantnom pánovi máme priamo v beletrii, a to nie hocijakej. Spomína ho Marcel Proust vo svojom románe Hľadanie strateného času. No podávať sa, pochopiteľne, začal skôr, ako vyšiel tento skvelý román, keďže Proust ho už spomína ako samozrejmosť parížskych bistier a kaviarní. Hovorí sa, že prvýkrát ho začal pripravovať ako ľahký olovrant ku kávičke kaviarnik Michel Lunarca v Le Bel Age café.
Ktovie, čo mu to napadlo: zobrať vynález anglického grófa zo Sandwichu, opatriť ho tým najlepším, čo mám po ruke, v tomto prípade prémiovou šunkou a syrom Gruyèr, pridať k nemu bešamelovú omáčku a celé to zapiecť pod grilom. Nuž, hlad zrejme robí divy. S istotou však vieme, že sa to stalo v roku 1910.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.