Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Zmrzlina z hory – dondurma

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Všetci to poznáme. V rukách kornútok, celý obtečený farebnou lepkavou tekutinou. Nad kornútkom vysmiate štrbavé detské ústa. Váš potomok s hrdosťou ukazuje na obrovskú jahodovú alebo rovno čokoládovú škvrnu na novom tričku. Keby tak existovala zmrzlina, čo sa netopí!

Dobré jedlo: Zmrzlina z hory – dondurma GETTY IMAGES Maraş dondurması vznikla zhruba pred tristo rokmi.

volá sa maraş dondurması, v preklade marašská zmrzlina, a dostať ju v Turecku na každom rohu. Je to ich národný poklad a sú naň patrične pyšní. Veď je aj na čo: pokiaľ dokážete vymyslieť zmrzlinu, ktorá drží pokope a nerozteká sa, stávate sa okamžite národným hrdinom prvého rangu. Matky s otcami vás nosia na pleciach a prevolávajú vám na slávu. 

Samozrejme, okolo jej vzniku koluje pomerne mnoho zaručených legiend. Vznikla zhruba pred tristo rokmi a jedna z historiek hovorí o mužovi, ktorý pod horou Ahir zbieral koreň divokej orchidey, ktorý Turci volajú salep. Z koreňa sa vyrábal nápoj, čo liečil nádchu. A nebudeme okolkovať – vedel aj pomôcť mužom obstáť v manželských povinnostiach. Samotný názov salep v preklade znamená líščie semenníky. 

No a tento zberač líščích semenníkov to trochu s tým zberom prehnal. Salep mu poostával a aby nevyšiel navnivoč, rozhodol sa zahrabať ho do snehu na hore Ahir, ktorá obklopuje slávne mesto Kahramanmaraş.

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite