Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Tavené mlieko – kajmak

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Všetci si to z detstva pamätáme: sedíme na stoličke a očami hypnotizujeme pohár. Nemáme ho radi. Je plný prevareného mlieka s kožou na povrchu. Strasie nás. Kto by vtedy tušil, že z tej kože sa vyrába taká delikatesa? Kajmak.

Dobré jedlo: Tavené mlieko – kajmak

u nás táto pochúťka nie je veľmi známa. Kedysi možno bola, no keďže je veľmi citlivá na čerstvosť a dodnes sa väčšinou vyrába len svojpomocne a doma, v nespútaných časoch budovania svetlých zajtrajškov ovenčených závodnými jedálňami skrátka musela vyhynúť. Radšej sa teda vyrábal poriadne tučný tvaroh alebo rovno kravská hrudka. A možno len naozaj zaúradovala akási dedená nechuť k vyzrážanej škrupinke, ktorá sa vytvorí na prevarenom mlieku pri jeho chladnutí. Dodnes vidím, ako si ho deti v školskej jedálni jemným dotykom prstu vyťahovali z pohára a potom sa povaľovala kade-tade po umakarte alebo nedajbože linoleu. Strašili sme sa tými kožkami, naháňali, ba aj ohadzovali. A pritom v takom Turkmenistane alebo Turecku by sme dostali pekne poza uši, pretože je to vzácnosť nad vzácnosť.

Kajmak, ako sa tento mliečny zázrak volá, sa zrodil v strednej Ázii a svoj názov získal v turkičtine. Znamená taviť. My tavené voláme nátierkové syry, no tie sa ku kajmaku ani neblížia.

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite