Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Granita, sopečný sneh

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Všetci si teraz zaslúžime trochu vydýchnuť. Pocítiť na tvári slnečné lúče a cez prižmúrené oči pozorovať lenivé rozpálené mesto, nenápadnú krásu jeho zákutí. Všetci si teraz zaslúžime trochu Sicílie. Morský vzduch, pestré okenice, hlučnú vravu a granitu.

Dobré jedlo: Granita, sopečný sneh GETTY IMAGES Granita, to je čisté nefalšované ovocné pyré zamrznuté na dreň a potom naškriabané na kryštály. To je tá pravá krása tvrdého sicílskeho kraja.

panebože, tí vedia žiť! Povie si nejeden návštevník, hneď ako zažije horúce objatie a paľbu vášnivých slov tohto divokého ostrova. A je úplne jedno, či ho zabrali do debaty na pláži kvôli futbalu, v meste vďaka jeho roztomilým deťom alebo pri výbere jedla v malej rodinnej reštaurácii. Človek vždy skončí s ramenom okolo pliec, obklopený chytľavým smiechom a nenútenosťou.

Áno, to je to správne slovo: nenútenosť – sprezzatura – čarovný taliansky prístup k životu. Pôvodne vznikol v šestnástom storočí ako popis dokonalej dvornej etikety či nonšalantného správania. Ako prvý ju spomína vo svojej Knihe o dvoranovi Baldassare Castiglione. Pojem sa postupne preniesol aj do sveta hudby či módy, kde sa dnes usídlil nadobro.

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite