grilované mäso na ražni pozná hádam každý, a každý si ho pripravuje presne tak, ako ho má rád. Podobne napichané mäsá na tenké drevené špáradlá nachádzame po celom Blízkom východe, no svoje ražniči či dokonca klasickú opekačku v podobe slaniny či špekáčika má skoro každý národ. Len teda opeká vždy niečo iné, podľa podnebia a chuťových preferencií.
O tom, že souvlaki je vraj najstaršie takéto opekané mäso, vám Gréci vedia rozprávať hodiny. A nie bez dôkazov! Vyvarujme sa preto dôsledne tejto debate, pretože pred nami môže pokojne pristáť celá Homérova Iliada, v ktorej sa vraj souvlaki spomína niekoľkokrát. Dokonca v súvislostiach na tú dobu mimoriadne pikantných – keďže souvlaki – retiazku ponapichovaného bravčového alebo jahňacieho mäsa opečeného nad pahrebou – si pred bojom rád pripravoval sám veľký Achilles. Hostil sa ním spolu so svojimi bojovníkmi a partnerom Patroklom, s ktorým vtedy tvoril tradičnú grécku rodinu.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.