- 2x
- 1.5x
- 1x, selected
- 0.5x
- Chapters
- descriptions off, selected
- subtitles settings, opens subtitles settings dialog
- subtitles off, selected
This is a modal window.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
kto ju skúsi, málokedy obanuje, hoci na prvý pohľad panzanella nevyzerá dvakrát vábne. Najmä v tých rozdrobenejších a najemno nakrájaných verziách. Človek má pocit, akoby mu servírovali navlhnutý piesok. No ani pri väčších, názorne odfláknutých a benevolentne rozšafných verziách v podobe nahrubo vyvedeného šalátu človek neumiera od očarenia. Stačí však jeden hlt a pochopí: v ústach sa mu rozložia všetky vône, ktoré po ceste letným Talianskom pozbieral.
Stretnú sa zrazu na jednom mieste a spôsobia taký výbuch, že sa pretaví do náhlej radosti, ktorá musí von v podobe vzdychu či úsmevu. A presne na túto, pre Stredoeurópana nezvládnutú emóciu ten taliansky čašník čaká. Pretože vie, že vám práve dal na stôl národný poklad, esenciu toho, čo Taliansko znamená, a ten váš vzdych práve preto očakáva. Panzanella je totiž jedlo talianskej renesancie a tú aj naplno stelesňuje. Už len tým, že prináša starému chlebu nový život – znovuzrodenie.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.