ako dieťa som olovrantoval každý deň. Doma na Dunajskej to bolo najčastejšie kakao, niekedy slabý čaj. Čaj sa robil cez sitko alebo sa nasypal do kovovej schránky v tvare dierkovaného vajca. Jedlo sa vajce namäkko s chlebom alebo pečivom, alebo vajcia do skla či praženica, hrianka pečená v masti, chlieb a maslo, a k tomu syr, šunka či pečeňová paštéta (pečeňový syr), občas diétne párky. Často bola k tomu všetkému na olovrant aj zelenina (paprika, paradajka, mladá cibuľa a reďkvička) alebo ovocie z našej záhrady.
Odmietal som jesť med a džem či lekvár akéhokoľvek druhu. Neviem, prečo mám k tomu stále odpor, ale ako dieťa, keď ma autoritatívne presviedčali, aby som to jedol, tak som zvracal. Na med mám najhoršie spomienky z vianočných zvykov, keď sa ma na Štedrý večer otecko snažil pomazať medom. Bránil som sa tomu a med sa mi ešte viac sprotivil.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.