Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dezinformácie sa šírili aj vo volebný deň. Môžu rozhodnúť o víťazovi druhého kola

.martin Hodás .meme/hoax

O výsledku prezidentských volieb bude pravdepodobne rozhodovať volič Štefana Harabina – či už pôjde k volebnej urne alebo ostane sedieť doma.

Dezinformácie sa šírili aj vo volebný deň. Môžu rozhodnúť o víťazovi druhého kola SITA/Jana Birošová

prezidentský kandidát Ivan Korčok v sobotu jasne porazil Petra Pellegriniho. Ani výhra o päť a pol percenta, respektíve o 124-tisíc hlasov, mu však pred aprílovým druhým kolom vôbec nemusí stačiť.

O novom prezidentovi rozhodnú najmä dve skupiny voličov. Tí, ktorí v prvom kole (z akéhokoľvek dôvodu) nevolili a tí, ktorí volili iných kandidátov.

Zatiaľ čo predpokladať veľkosť prvej skupiny spoľahlivo nevieme, pri zrátavaní hlasov kandidátov, ktorí v prvom kole vypadli, sa už oplatí vyťahovať volebnú kalkulačku. 

Nepríjemnou realitou je fakt, že najväčšou voličskou základňou, ktorá v druhom kole ostala bez svojho favorita, sú priaznivci Štefana Harabina (265-tisíc hlasov). Teda človeka, ktorý šíril hoaxy na sociálnych sieťach ešte aj v čase moratória.

Harabinových voličov môžeme z veľkej časti označiť za „padlých na poli informačnej vojny“. Ide o cieľovú skupinu, ktorá je do veľkej miery ovplyvniteľná dezinformáciami a hoaxami. A práve ich prílev očakávame s každým ďalším dňom vedúcim nás až k 6. aprílu.

generátor hoaxov

V prvom kole prezidentských volieb volilo Štefana Harabina takmer 265-tisíc Slovákov. Napriek tomu, že na sociálnych sieťach dlhodobo zdieľa konšpirácie a hoaxy. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite