Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rosie Naive Art: Opakovanie je matka ochrany

.rosie Babicová .meme/hoax

Na veľa vecí existujú také jednoduché riešenia, až to človek, ktorý je naučený všetko komplikovať, odmieta prijať.

Rosie Naive Art: Opakovanie je matka ochrany

Mnohé z týchto rád, ako sa správať k zvieratám aby sme ich zachránili a/alebo neohrozili, tu už padli. Ale opakovania nikdy nie je dosť. Tak tu je súhrn:

  • Plytká miska s vodou umiestnená pod stromom v letných horúčavách dokáže zázraky. Ocenia to vtáky, veveričky aj ježkovia. 
  • Salamandry pri jarnom ťahu nepotrebujú zábrany, ani podchody. Potrebujú vodičov, ktorí spomalia a obídu ich. Sú vzácne a je ich máličko, nie je ich plná cesta, aby sa ich nedalo obísť. A chodia rodiť do potoka len vtedy, keď je mokrá cesta. 
  • Myšku chytíte do živolovky. Nemusíte ju zabíjať, ani týrať lepidlovou pascou, kúpte si živolovnú pascu za pár eur a keď sa tam chytí, odneste ju na pole. Zvieratá príroda nerozdelila na užitočné a škodnú.
  • Nárazom vtákov do okna zabránite drobnými nálepkami po celej ploche, nie jedným dravcom. Ide o to ukázať im, že je tam okno, nie voľná príroda, ktorú vidia zrkadliť sa. Fungujú čiastočne aj žalúzie a neumyté okná. Neumývaj okná, pomôžeš vtákom! 
  • Keď už sa stane, že narazil, prvá pomoc je tma, ticho, teplo. Kartónová krabička, NIKDY KLIETKA, na spodok jemne pokrčená papierová vreckovka, vtáča dnu, zavrieť, nefotiť, nerečniť, nepúšťať mu hudbu a TEPLO, nie pivnica. Keď začne šuchotať, otvoriť pred budovou, nenakúkajte do krabice vo vnútri! 
  • Netopier a dážďovník spadnutý na zemi potrebuje tvoju pomoc! Nevzlietne. Dospelému dážďovníkovi často stačí len zobrať na dlaň a zodvihnúť do výšky, ja vypúšťam z balkóna, aby mali rozlet. Ak si nie ste istí, volajte záchranné stanice, poradia vám, teraz vyskakujú pri horúčavách mláďatá, tie odletieť nevedia a potrebujú pomoc. Nikdy sa NEVYHADZUJÚ do vzduchu. Dorazíte ich. Toto vie posúdiť len skúsený záchranár. Netopiera stačí položiť na bundu, alebo deku prevesenú cez strom, sušiak… ak sa na to bude cítiť, odletí podvečer. Ak nie, volajte netopiere.sk (kontakty).
  • Ježkom chutia a prospievajú čistá voda a mačacie granulky. Nič iné im netreba dávať. Špeciálne zmesky pre ježkov sú takmer všetky mega blbosť. Ale môžete ich skŕmiť vranám a hrdličkám. Mliekom ježka zabijete.
  • Na všetky teplokrvné živočíchy je základ záchrany TEPLO. Žiadna voda, žiadne žrádlo, znovu, zabijete ich! Žiadna voda do zobáka! Potrebujú len teplo. A radu na 112tke. Teplo nie je pivnica, ani garáž. Je to ľudské teplo a termofor. Keď nemám termofor a horúcu vodu, použijem fľašku v ponožke a kávu z automatu, fantázii sa medze nekladú nielen v umení.
  • Vtáčie mláďa môžete chytiť a vrátiť do hniezda. Bez rukavíc. V pohode. Vták nemá čuch ako pes, ľudský pach nerieši.  Operené mláďa hopkajúce po zemi je ok, nepotrebuje nič, len kľud a mačky zatvorené v interiéri. Padnuté hniezdo nahradíte sitkom na cestoviny alebo košíkom dokonale pripevneným na strome. 
  • Medveď vás nechce zožrať. Ani jeden. Medvede ľudí nejedia, ani vlci. Bratia Grimmovci boli poľovníci. 
  • Keď vidíte na ceste žabky, spomaľte, preneste ich na druhú stranu, alebo obíďte. Rovnako ako salamandry sú zákonom chránené. Aj všetky vtáky, až na mestských holubov. Ale aj tie cítia bolesť. 
  • Takmer všetko vyrieši súcit, láska, objatie a teplo.

Aktuálnu tvorbu Rosie nájdete na stránke www.rosienaiveart.com alebo na sociálnych sieťach: www.facebook.com/rosienaiveart, www.instagram.com/rosie.naive.art.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite