Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Globálna IT apokalypsa: Nie, nebol to úmysel „otestovať svet“

.martin Hodás .meme/hoax

Nedávny celosvetový výpadok IT systémov mal bezprecedentný charakter. A ako to už v takých prípadoch býva, konšpirátori si nenechali ujsť príležitosť pre divoké špekulácie.

Globálna IT apokalypsa: Nie, nebol to úmysel „otestovať svet“

predstavte si na chvíľu, že ste v koži konšpiračného teoretika. Čo by vám bežalo hlavou? Samozrejme: elity na nás zase niečo skúšajú. Nie je to náhoda. Toto nemohol spôsobiť jeden zamestnanec alebo jedna spackaná aktualizácia. O čo „im“ ide?

Špekulácie neobišli ani kalné vody slovenskej dezinfoscény. O „skutočnom“ pozadí globálneho IT výpadku sa rozhovoril napríklad Miroslav Kamenský, dvorný odborník na zahraničnú politiku, ktorého familiárne prezývajú Dr. Kamienok. Je to taký Eduard Chmelár alternatívnej scény (Edo je predsa len príliš „mainstream“).

No a keď si cez víkend doktor Kamienok sadol za jeden stôl s „Alex z TikToku“ – ďalšou osôbkou, ktorá má odpoveď na všetko –, bolo o zábavu postarané.

skúšajú, kam až môžu zájsť?

Čo sa teda dozvedelo 15-tisíc Slovákov, ktorí si doposiaľ toto čvirikanie vypočulo? V prvom rade, že „nič nie je vylúčené“.

Mohla to byť príprava na zmanipulovanie amerických volieb, špekulácie obchodníkov na akciovom trhu, sabotáž konkurenčného výrobcu bezpečnostného softvéru či zahraniční hackeri, ktorí sa však k činu netypicky neprihlásili.

Irelevátom sa však najviac pozdávala možnosť, že išlo o akúsi snahu „otestovať svet“. A čo mali „elity“ testovať? Vraj reakciu spoločnosti na výpadok takéhoto rozsahu. Ako zvládnu strach, obavy a diskomfort, ktorý z takejto situácie pramení.

Cieľ? Aby elity vedeli, čo si môžu dovoliť. Napríklad, keď budú neskôr naozaj chcieť zmanipulovať americké voľby (a počas výpadku ovplyvniť výsledky) alebo presadiť niečo významné, čo sa ľuďom zase raz nebude páčiť a za bežných okolností by sa to presadzovalo ťažko (to bola, samozrejme, načrtnutá paralela s pandémiou).

prezradili všetko, aj tak im neveria

No dobre, a ako to bolo naozaj? Je pravda, že išlo snáď o najväčší výpadok tohto druhu v histórii IT priemyslu. Avšak v celom tom priekaku je jedna vec, ktorá sa zainteresovaným spoločnostiam nedá vytknúť – snaha transparentne komunikovať.

Výpadok pramenil z chybnej aktualizácie bezpečnostnej platformy Falcon spoločnosti CrowdStrike, ktorý vyradil z obehu počítače s operačným systémom Windows od Microsoftu. Ten prezradil, že zasiahnutých bolo približne 8,5 milióna zariadení, čo je len menej ako jedno percento z celkového počtu zariadení s „oknami“.

No keďže CrowdStrike dodáva korporátne bezpečnostné riešenia stovkám firiem z Fortune 500, práve to malo za následok, že verejnosť výpadok tak silno pocítila. Zasiahnuté totiž boli aerolínie, letiská, banky, zdravotnícke zariadenia, mobilní operátori a množstvo iných široko používaných služieb.

Doktorovi Kamienkovi sa napríklad nepozdávalo, že „globálny“ výpadok nezasiahol Rusko. A nepomohlo ani to, keď si sám odpovedal konštatovaním, že Rusi predmetný softvér (najmä kvôli sankciám) nepoužívajú.

vtip na druhú

Ale späť k transparentnej komunikácii. Už v prvých hodinách sme sa dozvedeli, aký softvér chybu spôsobil, čo zapríčiňuje a aké sú možnosti manuálnej opravy zasiahnutých zariadení. CrowdStrike navyše okamžite priznal, že chyba bola len na ich strane a vylúčil akýkoľvek vonkajší zásah, napríklad útok hackerov.

Dnes už poznáme oveľa podrobnejšie technické detaily spomínanej chyby a aj predbežné odhady, podľa ktorých výpadok spôsobil naprieč svetom škody vo výške zhruba 15 miliárd amerických dolárov.

Vieme tiež, že Microsoft umožňuje bezpečnostným softvérovým riešeniam prístup do kernelu – najkritickejšej časti operačného systému –, za čo bola spoločnosť následne kritizovaná. Keď tam totiž niekto narobí paseku, dôsledky môžu byť práve také, aké sme videli.

Microsoft však zároveň svoju politiku obhajuje, pretože rôzne počítačové hávede dnes používajú množstvo trikov, ako sa skryť nielen pred používateľom, ale aj antivírusovým softvérom. A keď je tento softvér „zakorenený“ priamo v jadre systému, dokáže odhaliť viac IT hrozieb. Avšak práve za cenu zvýšeného rizika technických problémov. Vždy je to niečo za niečo... Microsoft teraz bude pracovať na tom, aby riziko vzniku podobných incidentov minimalizoval.

Bonus na záver: možno ste zachytili fotografiu chladničky s „modrou obrazovkou smrti“, ktorá kolovala po internete s popisom, že majitelia smart chladničiek sa kvôli IT incidentu nemohli ani len dostať k potravinám. Dr. Kamienok aj Alex z TikToku si to všimli. Vo svojej osvietenosti si však nevšimli, že išlo len o vtip. Smart chladničky nebežia na Windowse, nedajú sa fyzicky uzamknúť kvôli poruche softvéru a v skutočnosti išlo len o (už na prvý pohľad) zlý fotošop.

Nuž, informačné zdroje si vyberáme sami. Pätnásťtisíc Slovákov si v tomto prípade vybralo zle...

Autor je administrátor projektu Na druhom brehu • Slovensko & dezinformácie

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite