Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Úrad vlády ide bojovať proti sci-fi. Začal fiktívnymi novinami

.martin Hodás .meme/hoax

„Hoax o nebezpečnom hoaxe“ alebo keď Úrad vlády robí to, čo už zabudol.

Úrad vlády ide bojovať proti sci-fi. Začal fiktívnymi novinami

jednou z prvých vecí, ktorú nová garnitúra urobila po začiatku prebiehajúcej okupácie Úradu vlády SR, bolo rozpustenie tímu pre strategickú komunikáciu.

Skutočných expertov nahradili bývalí internetoví trollovia, a tak to aj dopadlo. Verejne sa to ukazuje napríklad pri komunikovaní témy hoaxov či šírenia nenávisti. Avšak to, čo Úrad vlády predviedol v stredu, je strašný bizár.

vy-my-sle-ný

Úrad sa ohradil voči fiktívnym novinám „PODZEMNÝ KURIÉR“. Vymyslený – opakujem vymyslený plátok podľa neho „prekročil všetky hranice slušnosti a zodpovednosti“ a „manipuluje realitou a zastrašuje obyvateľov“. 

Čím? Podzemný kuriér je projekt vojnového reportéra Tomáša Forróa a jeho spolupracovníkov. Ide o noviny mapujúce fiktívne udalosti, časovo zasadené do roku 2028, keď na Slovensko – AKOŽE – vtrhne ruská armáda (momentálne druhá najsilnejšia armáda v Rusku).

Fiktívne noviny ponúkajú sériu článkov popisujúcu vývoj udalostí čerstvo vzniknutého konfliktu. Ukazujú, čo by sa mohlo stať, keby...

hoax pre najjednoduchších?

Úrad vlády tieto neexistujúce noviny označil za „nebezpečný hoax“ a naozaj veľmi dôrazne sa voči nemu ohradil. Vraj ide o snahu destabilizovať spoločnosť a účelom novín je šíriť chaos a „rozleptávať našu dôveru v inštitúcie“.

Fikcia je podľa úradu len snahou zbaviť sa zodpovednosti. Natíska sa preto otázka, aká je pravdepodobnosť, že si fiktívne noviny niekto spletie s realitou? To môžete posúdiť sami:

  • Autori projektu verejne priznávajú, že ide o fiktívne noviny. 
  • Noviny majú v dátume zverejnenia uvedený rok 2028.
  • Celý popis a zámer projektu je dostupný online.
  • Premiér, o ktorom sa píše v niektorých článkoch, sa volá „Mstislav“.
  • Odvážne hlásim, že ja by som sa nenachytal. A čo vy? Verím, že minimálne po tom premiérovi Mstislavovi by ste sa nachvíľu zamysleli nad tým, ako rýchlo tie štyri roky Roberta Fica ubehli...

    toto sa im nebude páčiť

    Podzemného kuriéra Tomáša Forróa pritom podporuje verejnosť – finančne na Startlabe. Občiansky projekt, ktorý sa otvorene prezentuje ako fikcia, už niekoľkonásobne prekonal prvý míľnik, tritisíc eur, ktoré zafinancujú prvý náklad fiktívnych novín.

    Ak sa podarí vyzbierať desaťnásobok, 30-tisíc eur, k občanom sa Podzemný kuriér dostane v rámci masovej distribúcie. (V čase písania je vyzbieraná takmer tretina peňazí.)

    Asi nebude odvážne, ak sa budem domnievať, že sa potom trollom na Úrade vlády z tejto „zvrátenej propagandy“ (ich slová) obráti žalúdok...

    Autor je administrátorom projektu Na druhom brehu • Slovensko & dezinformácie

    Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
    .diskusia | Zobraziť
    .posledné
    .neprehliadnite