Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kovačič ešte ani nezačal a „občianske médiá“ už nahlas závidia

.martin Hodás .meme/hoax

Na oznámenie o profesionálnej budúcnosti Michala Kovačiča sme sa načakali, ale dočkali sme sa. Včera oznámil, že zakladá nový mediálny projekt. Ako to vnímala dezinfoscéna?

Kovačič ešte ani nezačal a „občianske médiá“ už nahlas závidia fb/michal kovačič

možno vás to prekvapí, ale aj pre dezinformačnú scénu bol včerajšie Kovačičove ohlásenie dôležitou udalosťou. Takou dôležitou, že naša dezinfo RSS čítačka Mimi Šramová (navonok novinárka, v skutočnosti asistentka poslanca z klubu SNS Ivana Ševčíka) robila na Telegrame „minútu po minúte“ z jeho rozhovoru v Nku.

Samozrejme, pri jednotlivých správičkách nechýbali dodatky v podobe sarkastických poznámok či neprávd. Tak ako sa na „občiansku novinárku“, ako sa títo ireleváti radi titulujú, patrí. Nový projekt predsa treba v očiach poslušnej verejnosti pochovať skôr ako vôbec odštartuje. Len tentoraz sa to tak troška nepodarilo.

slnečno, miestami dezinformácie

Netrvalo dlho, aby Mimi od posmešných smajlíkov prešla k snahe znižovať odborný i morálny kredit členov nového projektu. 

Pripomenula napríklad, že Adel Ghannam, ktorý minulý týždeň odišiel z Markízy, je na dezinformačnej scéne známy reportážou „dezoláti v uliciach“ o jednom z covidových protestov. Až nato, že Adel za tento titulok, ktorý sa objavil na obrazovke počas Televíznych novín, nemohol. Bol totiž v živom vstupe, pričom titulok bol chybou na strane jeho kolegov. Je to dávno známe a Michal Kovačič to dokonca vo včerajšom rozhovore pripomenul. 

O Barbore Šišolákovej zase Mimi napísala, že ju vyhodili z RTVS. Ani to nie je pravda. Barbora totiž dala sama výpoveď. Aj to je verejne známe. Mimi na to určite len zabudla, však? Však?

„Neodchádzam z princípu, že sa mení názov, logo, riaditeľ, alebo preto, že zmeny iniciovala súčasná vládna koalícia. Odchádzam preto, lebo po zmenách vo vedení sa tam nedá pracovať tak ako predtým. Na obsah v spravodajstve sa pozerá prísnejšie, opatrnejšie a neraz sa upravuje,“ opísala dôvody svojho rozhodnutia Šišoláková v rozhovore pre denník SME.

najlepšia odpoveď

Mimi si nezabudla kopnúť ani do kolegu Mateja Príbelského, ktorý o nej minulý rok napísal kritický článok na Aktualitách, kde odokryl „nezávislosť“ našej statočnej občianskej žurnalistky: „Napíše Matejko Príbelský článok o tom, ako bude toto médium financované?“

Poznámka úplne od veci, keďže projekt 360° rozbehol na svoje financovanie crowdfundingovú kampaň. Transparentnejšiu formu financovania bude Mimi hľadať ťažko.

Každopádne, na všetky posmešky najlepšie zareagovali samotní ľudia. Tí zhodili web darcovskej platformy Donio a do dnešného poludnia dali alternatívcom viac ako 270-tisíc dôvodov nato, aby prehltli horkú slinu. Angličania tomu hovoria „poetic justice“.

zhrození alternatívci

Úspech Kovačiča a spol. neostal bez reakcie. Anonymný telegramový kanál „Nepoučiteľní“, ktorý kedysi administroval aj známy konšpirátor a extrémista z Londýna Daniel B., zverejnil kritický status adresovaný vláde.

Hovorí v ňom o „sfanatizovaných a zmobilizovaných slniečkach“. Vraj preto mala už dávno zasiahnuť proti satirickej stránke Zomri, ktorá kampaň propagovala svojimi memečkami. „To je niečo, prečo by už Zomri mali dávno mať zákaz, lebo len tu vidno, aký majú výtlak – vychovali si generáciu progresívnych ovečiek a už len zbierajú ovocie. Najbližšie parlamentné voľby nech sa Smer nečuduje, keď PS vyhrá,“ napísal namosúrený anonym. Dodal, že maslo na hlave má Andrej Danko, ktorý mal kopec rečí o Zomri, ale nič s nimi nespravil.

Rovnaký názor prezentoval aj spomínaný extrémista. Zdieľal status Nepoučiteľných a doplnil pár sarkastických poznámok na Danka. „Škoda. Je to poslednýkrát. Ďalšie voľby už žiadna podpora od (alternatívnej, pozn. red.) scény asi nebude,“ napísal narážajúc na fakt, že Danko bol jedným z tých, ktorí sa „vyskytli“ v Londýne, aby si s ním mohli pred parlamentnými voľbami urobiť promorozhovor.

Nuž, internetoví ireleváti sa nezobudili do príjemného pondelkového rána. Držme Michalovi a jeho kolegom palce, aby v podobných „úspechoch“ pokračovali...

Autor je administrátor projektu Na druhom brehu • Slovensko & dezinformácie

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite