Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Školácka chyba: Štátne Hoaxy a podvody zverejnili adresu obete podvodu

.martin Hodás .meme/hoax

Podvodníci radi cielia na obete, ktoré už nejakému podvodu naleteli – hoci si to následne uvedomili. V tomto fakte totiž vidia predispozíciu, že človek naletí znova.

Školácka chyba: Štátne Hoaxy a podvody zverejnili adresu obete podvodu Martin Hodás Status stránky Hoaxy a podvody, v ktorom vyzradili fyzickú adresu obete podvodu.

absencia štátnych odborníkov sa prejavuje aj takýmito prešľapmi.

nová garnitúra po zvolení avizovala zásadné zmeny v pôsobení kedysi policajnej facebookovej stránky Hoaxy a podvody. Zamerať sa mala na podvody, hoaxy a dezinformácie mali ustúpiť na druhú koľaj.

S odstupom roka vidíme, ako stránka dopadla. Hoaxom sa už nevenuje takmer vôbec. Výnimkou je, keď sú napádané rozhodnutia vlády, prípadne sa jej nejakým spôsobom uvedené tvrdenia dotýkajú alebo ide o tvrdenie vyslovené opozičným či mimoparlamentným politikom. V opačnom prípade dezinformácie stránku nezaujímajú.

Pritom by to malo byť presne naopak. Stránku totiž od polície prevzalo Centrum boja proti hybridným hrozbám (CBHH), pre ktoré sú dezinformácie jednou z hlavných tém. Teda boli, kým sa jeho osadenstvom po voľbách neprehnal víchor a riaditeľom sa nestal Peter Ihnatišin, vinník kauzy „cesta do Bruselu“.

Lenže ani príspevky o podvodoch novým správcom štátneho profilu akosi nejdú. Jednak je to dôsledok oslabenia odbornosti CBHH, ale aj témou samotnou. Výsledkom sú neraz nedostatočné informácie či výslovne prešľapy.

Jeden taký sa stránke podaril minulý piatok, pričom jej administrátori si ho dodnes nevšimli.

školácka chyba

Stránka 11. októbra zverejnila upozornenie na bazárový podvod. Fanúšička štátneho profilu sa nechala okradnúť o poštovné, ktoré zaplatila vopred za tovar, ktorý nedostala. Následne napísala Hoaxom a podvodom, aby pred touto praktikou vystríhali ostatných Slovákov.

A tak sa aj stalo. Správca profilu v statuse popísal základný opis podvodu a doplnil k nemu fotografiu. Išlo o koláž screenshotov komunikácie obete a podvodníka.

Lenže autor statusu si nedal pozor. V komunikácii sa nachádzala aj správa s adresou obete, na ktorú mal podvodník zaslať predmetný tovar. CBHH malo túto správu rozmazať, aby nebola čitateľná – to však neurobilo.

Pochybenie si niekto nevšimol celých šesť dní. Neupozornil naň ani nikto v komentároch pod statusom – aj preto, že vďaka postupnej diskreditácii projektu stránke výrazne klesli štatistiky používateľských interakcií.

Ešte predtým, ako som na pochybenie poukázal, som preto kontaktoval tlačové oddelenie Ministerstva vnútra, pod ktoré CBHH spadá. Správu kolegom preposlali a status bol do 45 minút zmazaný.

za dobrotu na žobrotu

Nejde o žiadnu drobnosť. Adresu obete si môže ktokoľvek nájsť v Google Mapách do pár sekúnd, aj so zábermi vchodu, v ktorom býva.

Podvodníci radi cielia na obete, ktoré už nejakému podvodu naleteli – hoci si to následne uvedomili. V tomto fakte totiž vidia predispozíciu, že človek naletí znova. Nie na ten istý podvod, ale pokojne na úplne iný.

Dotyčná len chcela pomôcť ďalším Slovákom, aby nenaleteli ako ona. Nakoniec sa vďaka „odbornému zásahu“ CBHH vystavila ešte väčšiemu nebezpečenstvu.

nie je to ich parketa

Nižšiu kvalitu obsahu na profile štátnych Hoaxov a podvodov môžeme sledovať dlhodobo. Narážam pritom práve na obsah venovaný téme online podvodov.

Stránka zverejňuje celkom pekné videjká s tematikou prevencie. Venuje sa v nich základným poučkám o typoch podvodov a jednoduchému popisu ich praktík. To je fajn, no keď príde na upozorňovanie na konkrétne podvody, je to už horšie.

Profil často poskytuje len základné informácie. Nevieme napríklad, ako presne sa podvodníci snažia obeť zneužiť, respektíve ako z nej chcú vytiahnuť peniaze či citlivé údaje. Popis celej schémy toho-ktorého podvodu je pritom kľúčové.

Sťažuje to prácu aj novinárom, ktorí by radi na viaceré podvody s odvolaním sa na štátnu stránku upozornili, no pre minimum dostupných informácií prakticky nie je o čom písať. Stránka veľmi často len prezdieľava statusy polície alebo Národného bezpečnostného úradu – bez vlastného hodnotnejšieho vkladu do témy.

Dôvodom je aj fakt, že CBHH má bojovať proti hybridným hrozbám – dezinformáciám, vplyvovým operáciám zahraničných aktérov a podobne. Bežné online scamy a kybernetické riziká patria skôr do portfólia policajných preventistov a NBÚ.

Predpokladám, že CBHH sa tejto problematike venuje tak trocha nasilu. A je to vidieť...

 Autor je administrátor projektu Na druhom brehu • Slovensko & dezinformácie

 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite