Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.mladí: Slniečkári chcú točiť filmy? Čo by tak ešte nechceli?

.milo Hasala .mladi

No len si to predstavte! Oni, lénni páni slovenskej zeme vládnu, a nejakí slniečkári si tu natáčajú filmy! Neslýchané! Kto im to kedy povolil, a vôbec, odkiaľ nabrali toľkú drzosť? S tými slniečkármi je evidentne nutné poriadne zatočiť, a to čím skôr. Takto ste to mysleli, však pán Danko?

.mladí: Slniečkári chcú točiť filmy? Čo by tak ešte nechceli? SITA/Milan Illík

výrok predsedu SNS, že sa nemieni pozerať na to, ako oni (vládna koalícia) vládnu, zatiaľ čo si slniečkári natáčajú filmy, len znovu približuje spôsob jeho uvažovania. Andrej Danko si spravovanie vecí verejných predstavuje asi nasledovne. My sme vyhrali voľby, my držíme pevne v rukách všetku moc, my ju môžeme akokoľvek využiť, no a naostatok, my vám, našim poddaným, nadiktujeme čo smiete a čo zase nie. A ktokoľvek vybočí z dopredu určenej šablóny, riadne sa s ním porátame! 

Andrej Danko zrejme skutočne verí princípu absolutizmu, v ktorom rozhoduje úplne o všetkom. Vychádzajúc z tejto jeho kľúčovej premisy je pochopiteľné, že mu tak nesmierne prekáža akýkoľvek náznak slobodnej činnosti, ktorý dôkladne nekorešponduje s jeho predstavou o svete. Ak niekto niečo chce, nech príde za ním, nech pokorne na kolenách prosí a oni, oplývajúci mocou, vo svojej nekonečnej múdrosti a veľkorysosti rozhodnú, či má, alebo nemá nárok.

slniečkári?

Predseda SNS dlhodobo tvrdí, že istá zhýralá skupina obyvateľstva, ktorú pracovne nazval „slniečkári“, je až príliš neposlušná. Jeho pohár trpezlivosti evidentne pretiekol a začal intenzívne premýšľať nad tým, čo tejto bande dovolí vo svojej krajine robiť. Kto sa ale podľa Danka skrýva za slovom slniečkár? Myslím, že odpoveď nebude zložitá, nakoľko v jeho ponímaní to je všeobecné označenie človeka, ktorý si ctí slobodu, liberálnu demokraciu, či základné princípy normálneho fungovania štátu, napríklad spravodlivosti. 

„Andrej Danko zrejme skutočne verí princípu absolutizmu, v ktorom rozhoduje úplne o všetkom.“ 

Istotne je slniečkárom aj ten, kto väčšmi dôveruje dekadentnému a eticky zvrhlému Západu a nie našim verným bratom Rusom, vždy ochotným postarať sa o svetový mier a bezpečnosť Slovanov. Ďalej tak môžeme asi označiť človeka, veriaceho vedeckým poznatkom, napríklad tým o tvare našej Zeme, alebo prítomnosti globálnej pandémie, či klimatickej krízy. Možnože ste to o sebe doposiaľ nevedeli, ale som presvedčený, že v uvedenej definícii slniečkára, ste sa našli aj vy. A presne takýmto nebezpečným ľuďom musí dať vláda jasne najavo, kde je ich miesto a čo vôbec môžu ešte robiť.

začína to obmedzením tvorby, končí to...

Zmeny v Audiovizuálnom fonde, teda plánované obmedzenie slobodného nakrúcania filmov, sú len jedným z prvých krokov. Zájdime však trochu ďalej a skúsme podľa Dankovho nastavenia dotvoriť celkový obraz toho, čo ešte slniečkári nesmú. Obmedzenie slobodnej tvorby by určite nezostalo len pri filmoch, rýchlo by sa mohlo rozšíriť aj na obmedzenie písania a publikovania do médií, vydávania literatúry, či tvorby výtvarného umenia. Inými slovami, kým oni vládnu, žiaden slniečkár nie je hodný vlastnej tvorby.

Dozaista sa pán Danko nemieni pozerať ani na to, ako slniečkár slobodne myslí. Ako vôbec môže mať taký človek svoj osobný názor! A zájdime ešte ďalej. Prečo by mal mať nejaký slniečkár právo tento svoj osobný názor prejavovať, tobôž komunikovať verejnosti? Nebodaj by sa taký človek chcel ešte podieľať na spravovaní vecí verejných (ostatne, tie podľa pána Danka ani nejestvujú). V skratke, ak by sme Dankovu logiku uplatnili naozaj dôkladne a doviedli ju až do úplnosti (možno až absurdnosti, to nech posúdi každý sám), vykazovala by nesporne totalitné znaky. Konečne, predseda SNS sa ani netají tým, že vládu silného lídra s neohrozenou pozíciou a nulovou kontrolou považuje za tú najsprávnejšiu formu rozhodovania.

zábava bokom

Andrej Danko sa svojím výrokom trochu preriekol, no vo svojej podstate len správne a výstižne pomenoval agendu vládnej koalície: obmedzovať osobnú slobodu a posilňovať svoju moc. Táto snaha je totiž spoločným menovateľom všetkých krokov súčasnej moci, je prítomná tak v oblasti kultúry, ako aj spravodlivosti, bezpečnostných zložiek a mnoho ďalších. 

Nálepka „slniečkár“, slúžiaca pre každého, kto s počínaním si mocných nesúhlasí, slúži na označenie nepriateľa, s ktorým sa je nutné vysporiadať, a to akoukoľvek formou. Buďme pozorní, aby sa Dankov princíp lénneho panovania v krajine, ktorý nám svojím výrokom odhalil, nenapĺňal čoraz viac. Napokon, presne to sme odmietli v novembri 89.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite